Mini teater z Waltlovim vajencem Hlapičem na hrvaške odre

Avtor: STA

Mini teater bo s predstavo Roberta Waltla Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča danes gostovalo na BOK festu 2013 v Bjelovarju. Po štirikratni uprizoritvi na bjelovarskem festivalu se bo predstava v začetku aprila selila v Zagreb, pozneje pa še v Split, so sporočili iz Mini teatra.


foto: Arhiv Mini teater

Predstava o dogodivščinah vajenca Hlapiča je bila prva predstava Mini teatra; uprizorili so jo leta 1999. Ob 100. obletnici izida romana Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča pisateljice Ivane Brlić-Mažuranić se je Waltl odločil, da bo obnovil istoimensko predstavo Mini teatra.

Mednarodni festival BOK (Bjelovarski odjeci kazališta) že 11. leto združuje najkakovostnejše gledališke predstave s Hrvaške in tujine. Po razpadu skupne države je festival kot eden prvih povezoval gledališča s prostora nekdanje Jugoslavije.

V Zagrebu bo predstava 4. in 7. aprila gostovala v gledališču Žar ptica, 5. aprila pa v Centru za kulturo travno. V četrtek, 11. aprila, pa bodo dogodivščine vajenca Hlapiča uprizorili v sklopu festivala hrvaške drame in avtorskega gledališča Marulićevi dnevi v Splitu.

Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča veljajo za največjo uspešnico Mini teatra, ki je leta 2005 doživela 300. ponovitev. Predstavo si je ogledalo več kot 50.000 ljubiteljev lutk. Režija in dramaturgija sta delo Waltla in Ivice Buljana, likovna zasnova in glasba pa Ive Matije Bitanga, ki je z Zdenkom Majaronom izdelala tudi lutke za predstavo.

Mini teater je s Hlapičem, zgodbo o čevljarskem vajencu, ki pobegne v svet ter za popotnico vzame le dobroto, modrost in hrabrost, gostoval na številnih mednarodnih festivalih in prireditvah od Španije, Avstrije, Italije, Irana, Belgije, Belorusije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Poljske, pa do Srbije in Črne gore. Waltl je za igro in animacijo v predstavi prejel več nagrad in priznanj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-z-waltlovim-vajencem-hlapicem-na-hrvaske-odre