Vlado Novak z Glazerjevo nagrado za življenjsko delo

Avtor: STA

Igralcu Vladu Novaku, znanemu predvsem po vlogi Pište v filmski uspešnici Petelinji zajtrk, so včeraj v Mariboru slovesno podelili Glazerjevo nagrado za življenjsko delo. Kot je dejal, mu ta pomeni največ od množice nagrad, ki jih je doslej že prejel, ker je to nagrada njegovega mesta.


Vlado Novak / foto: Damjan Švarc

"To je nagrada mesta in poleg tega še za življenjsko delo, čeprav nimam niti najmanjšega namena življenjsko pot končati, ker sem dovolj siten, da bom še nekaj časa vztrajal," je dejal.

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture.

Vlado Novak jo je prejel za dosežke na področju gledališke umetnosti. 61-letni rojeni Mariborčan je zaposlen v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, v mariborskem in drugih slovenskih gledališčih pa je doslej ustvaril več kot 100 dramskih vlog, na filmu in televiziji pa preko 40.

V svojem dolgoletnem gledališkem, filmskem in televizijskem delu je prejel številne nagrade, med drugim šest Borštnikovih nagrad za dramske vloge, nagrado Prešernovega sklada in Glazerjevo listino. Teatrolog Vasja Predan ga je v knjigi Sto slovenskih dramskih umetnikov označil za "enega izmed izrazno najizraziteje profiliranih igralcev v današnjem slovenskem dramskem gledališču".


Alja Predan / foto: Arhiv FBS
Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih.

Glazerjevo listino je prejela tudi umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan, ker je v sorazmerno kratkem času od prevzema vodenja razvila evropsko relevanten gledališki festival, ki vzpostavlja konceptualno izčiščen prostor gledališke ustvarjalnosti v Sloveniji in širšem mednarodnem prostoru.

Kot je dejala, si nagrado šteje v posebno čast, ker za razliko od ostalih nagrajencev ni rojena Mariborčanka. "Mislim, da je to dokaz širine in odprtosti mesta in tega, da nekaj veljajo delo, predanost in požrtvovalnost," je povedala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vlado-novak-z-glazerjevo-nagrado-za-zivljenjsko-delo