Del Triade umetniških akademij letos na železniških progah

Avtor: STA

V organizaciji vseh treh umetniških akademij Univerze v Ljubljani je včeraj potekalo tradicionalno srečanje Triada. Letošnjo prireditev so pripravili v sodelovanju s Slovenskimi železnicami. Proge na relacijah Ljubljana-Logatec, Kamnik, Grosuplje in Zidani Most so študentje spremenili v premikajoče se umetniške galerije, koncertne dvorane in odre.Naključnemu občinstvu so študentje vseh treh akademij - glasbeniki, likovniki, oblikovalci, igralci in snemalci - prikazali svoja umetniška dela in študijski repertoar, so sporočili iz Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Ta je skupaj z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje ter Akademijo za glasbo pripravila projekt, ki je namenjen povezovanju akademij in predstavitvi umetniškega dela znotraj posameznih akademij.

Študentje so z muziciranjem, petjem, likovno razstavo, recitalom, branjem umetniških besedil in gibalnim performansom "širili pozitivne vibracije". Te se bodo, kot so sporočili iz AGRFT, s posameznimi "triadnimi dogodki" nadaljevale vse do vrhunca, ko bo 12. junija na Kongresnem trgu potekala osrednja prireditev Triade 2013. Na skupnem nastopu bodo študentje prikazali znanja in ustvarjalnost vseh treh akademij.

Tako kot vse dosedanje Triade tudi letošnja prinaša seboj dodatno sporočilo. Tokrat študentje akademij sporočajo, da mora umetnost na prosto. Deloma tudi zato, ker "doma" ni prostora, na kar akademije opozarjajo že praktično od svoje ustanovitve, so še zapisali na AGRFT.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/del-triade-umetniskih-akademij-letos-na-zelezniskih-progah