Predstava 25.671 o izbrisanih bo v kranjskem gledališču potrkala na vest občinstva

Avtor: STA

Prešernovo gledališče Kranj se že več let ukvarja z družbeno angažiranimi predstavami. Avtorski projekt Oliverja Frljića o izbrisanih z naslovom 25.671, ki bo premiero doživel v četrtek, pa je predvsem politična predstava. Trka na vest in odgovornost občinstva, so na včerajšnji novinarski konferenci povedali ustvarjalci predstave.


Foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Vsi, ki so soustvarjali predstavo brez vnaprej pripravljenega dramskega besedila, so se morali tudi sami soočiti z vestjo in odgovornostjo. "Gre za neke vrsto obračun z mojo političnostjo," je poudarila dramaturginja Marinka Poštrak in pojasnila, da se danes bolj ali manj vsi distanciramo od določenih tematik, do njih ne zavzamemo stališča ali pa pustimo, da gredo preprosto mimo nas.

Tako je tema o izbrisanih iz registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije doslej šla tudi mimo Poštrakove in igralcev. "Mene je globoko sram in počutim se krivega in odgovornega, da v 21 letih nisem naredil absolutno nič, da bi se pozanimal, kakšne razsežnosti ima problem izbrisanih in da je šlo za neke vrste mehko etnično čiščenje," je izpostavil igralec Aljoša Ternovšek, ki se je, tako kot njegovi kolegi, zavezal, da bo v prihodnje bolj politično angažiran in bolj kritičen. "Želimo, da se s tem vprašanjem sooči tudi občinstvo in da pride do nekih rešitev in spoznanj," je poudarila Poštrakova in dodala, da je to vsekakor predstava radikalnega političnega gledališča, kakršnega v Sloveniji 20 let ni bilo, a je nujno.

"Ko družbene institucije ne funkcionirajo, moramo umetniki prevzeti vrsto družbene odgovornosti. Gledališče ima možnost, da pokaže na problem, ne more pa doseči takih rezultatov kot pristojne institucije," je poudaril Frljić, ki bi bil sicer najbolj vesel, da bi problem izbrisanih vendarle rešili in predstave ne bi bilo potrebno več igrati. po njegovem mnenju se to glede na politično realnost ne bo zgodilo.

Postavlja se tudi vprašanje, kakšen krog občinstva bo predstava, ki nagovarja tiste z izkrivljeno percepcijo ali nepoznavanjem problema izbrisanih, dosegla. Prešernovo gledališče je vsem slovenskim kulturnim inštitucijam ponudilo gostovanje, da bi se pokazalo, kakšna je kulturna politika v Sloveniji in ali slovenska gledališča zanimajo projekti, ki so družbeno relevantni. Do danes se je na poziv odzvalo le celjsko gledališče.

V predstavi poleg Ternovška igrajo Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Borut Veselko in Matjaž Višnar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-25-671-o-izbrisanih-bo-v-kranjskem-gledaliscu-potrkala-na-vest-obcinstva