V Zagrebu konec marca premiera Tartuffa v režiji Jerneja Lorencija

Avtor: STA

V Zagrebškem gledališču mladih (ZKM) bodo 24. marca premierno uprizorili Molierovo komedijo Tartuffe v režiji Jerneja Lorencija. To ne bo prvi "slovenski" Tartuffe v Zagrebu, saj je jeseni 2007 s Tartuffom v režiji Dušana Jovanovića na zagrebških Gavellinih večerih gostovala ljubljanska Drama.


S predstavo Tartuffe se tako nadaljuje uspešno sodelovanje ZKM s slovensko gledališko sceno, ki je bilo zelo intenzivno že v začetku leta, ko je zagrebško gledališče s predstavama Rumena črta in Idiot gostovalo na ljubljanskih in mariborskih odrih.

Tartuffe Jean-Baptista Poquelina Molierea je največji in najbolj poznani hinavec iz svetovne dramske literature, je tudi drugo ime za pobožnjakarja in za človeka brez morala ter idealnega človeka za vse čase in režime, so o predstavi zapisali v gledališču.

Lorenci v predstavi zastavlja vprašanja o tem, kako so Tartuffi postali bahavi, arogantni, bogati in družbeno uspešni. Sprašuje tudi, ali so vsi tisti, ki so svojim molkom, ko bi bilo treba govoriti, in s svojim pasivnim sprejemanjem, ko bi se bilo treba upreti, pomagali Tartuffom, da so prišli na položaj, ko imajo moč, so še zapisali v ZKM.

Slovenski režiser je naslovno vlogo zaupal poznanemu hrvaškemu gledališkemu in filmskemu igralcu Krešimirju Mikiću. V predstavi igrajo še drugi znani hrvaški gledališki igralci, kot so Pjer Meničanin, Nina Violić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović in Goran Bogdan.

Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, skladatelj pa Branko Rožman. Za koreografijo je poskrbel Gregor Luštek, kostumografinja predstave je Belinda Radulović.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebu-konec-marca-premiera-tartuffa-v-reziji-jerneja-lorencija