V ljubljanski Operi drevi premiera Gorenjskega slavčka

Avtor: STA

V SNG Opera in balet Ljubljana bo drevi ob 19.30 v okviru 28. Slovenskih glasbenih dnevov premiera opere Antona Foersterja Gorenjski slavček. Režijo prve slovenske opere, za katero sta libreto napisala Luiza Pesjakova in Emanuel Züngl, je tokrat prevzel Vito Taufer, za glasbeno plat pa je poskrbel dirigent Igor Švara.


Foto: SNG Opera in balet Ljubljana / Darja Štravs Tisu

Kot je na novinarski konferenci pred premiero poudaril umetniški vodja opere SNG Opera in balet Ljubljana Milivoj Šurbek, postavitev Tauferja in Švare ponuja nov pogled na to doslej kot veselo, naivno in komično razumljeno opero. Delo tokrat glavno junakinjo Minko osvetli kot žrtev moškega šovinizma in tedanje družbe.

Gorenjski slavček se je doslej večinoma izvajal po konceptu dirigenta Rada Simonitija, ta pa vsebuje tudi dele, ki jih ni napisal Foerster. Švara je, kot je pojasnil, sprva želel, da bi se tokrat držali le Foersterjevega zapisa, a to ni bilo izvedljivo. Stara partitura, ki jo hranijo v ljubljanski opernobaletni hiši, je namreč deloma izstrižena.

Sedanjo verzijo je označil kot "Švara-Tauferjevo", v njej pa sta z režiserjem iskala dramaturško nit v smislu avtohtone vsebine in Slavčka očistila nekaterih dodatnih "nefoersterjevih" točk.

Zgodba pripoveduje o Minki, ki živi v idilični vasi pod gorami, kamor pride tudi Parižan Chansonette. Tega očara glas neznane pevke, ki ji svetuje, naj odide z njim v svet. To ji prepreči Franjo, ki s sovaščani skuje zaroto proti Chansonettu in ga spravi pred sodišče. Ko Chansonette sprevidi, da Minka ne bo nikoli zapustila rodne vasi, ji podari nekaj denarja, Franjo pa se poroči z dekletom.

Dirigentsko taktirko bo poleg Švare vihtel Marko Gašperšič. Scenograf predstave je Samo Lapajne, kostumografinja Barbara Podlogar, dramaturginja Tatjana Ažman.

Ker v ljubljanski operno-baletni hiši pričakujejo, da se bo predstava na repertoarju obdržala več sezon, so pripravili dve zasedbi. Na premieri bodo peli Miriam Kalin, Urška Breznik, Matjaž Stopnšek k.g., Jože Vidic, Nina Dominko k.g., Saša Čano, Andrej Debevec, Rok Bavčar in Juan Vasle.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljanski-operi-drevi-premiera-gorenjskega-slavcka