V novogoriškem gledališču prva slovenska uprizoritev Ljudožerskega plesa

Avtor: STA

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo v četrtek ob 20. uri premierno uprizorili delo mladega italijanskega avtorja Tommasa Santija Ljudožerski ples. Prvo slovensko uprizoritev Ljudožerskega plesa je režiral Matjaž Latin, na oder pa prenaša v zadnjih letih vedno bolj aktualno problematiko odnosa do priseljencev.


Foto atelje Pavšič Zavadlav

Po besedah umetniške vodje novogoriškega gledališča Martine Mrhar predstava na humoren način govori o resnih in velikih temah. Sama meni, da je potrebno o temah, kot so enakopravnost, strpnost in rasizem, govoriti vedno znova. Gledališče pa je poklicano, da preko takšnih del opominja na nesprejemljive norme in vedenje.

V drami Ljudožerski ples se prepletajo tri zgodbe, ki na prvi pogled nimajo ničesar skupnega. V prvi gledalec sledi starejšemu zakonskemu paru, lastnikoma manjše strojarne, v kateri se smrtno ponesreči na črno zaposleni priseljenec. Da ne bi bila kaznovana zaradi dela na črno, se trupla znebita tako, da mrtveca odložita v enem od mestnih parkov.

Vzporedno gledalec spremlja delovni dan dveh redarjev, ki se samookličeta za "prostovoljca miru", dejansko pa sta skrajneža z rasističnimi in fašističnimi nazori. Ko po radijskem sprejemniku izveta, da je v parku mrtev moški, se odpravita v akcijo in zgodbi se povežeta. Tretja pa je zgodba ostarele ženske, ki iz svojega tragičnega, fiktivnega življenja beži v fantazije, svet televizije.

"Kljub temu, da predstava ni optimistična, saj poskuša nastalo težavo pomesti pod preprogo, avtor ne moralizira in ne ponuja nekih zaključkov," je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Latin.

Na mrtveca vpleteni ne gledajo kot na človeka, ki je tragično izgubil življenje, pač pa kot na težavo, ki jo morajo rešiti. "V tem je ta ljudožerskost, saj prikazuje žretje človeške identitete, kar se je v obdobju nastanka tega dela dogajalo v Italiji, kjer so se na različne načine želeli znebiti vedno večjega števila priseljencev," je povedala dramaturginja Tereza Gregorič.

Lik ostarele ženske, ki preko fantazij beži v svet medijev, pa lahko veliko pove o današnjem človeku. "Rita je večplastna oseba, tako kot smo mi vsi, vendar tega ne pokažemo v uri in pol, tako kot ona na odru," je povedala Mira Lampe Vujičić, ki na odru prevzame vlogo Rite. Blaž Valič, ki igra enega izmed redarjev, pa meni, da smo vsi ljudje rasisti, kar pa glede na današnji način življenja in vse večji egoizem niti ni nenavadno.

Četrtkovi premieri bo na malem odru SNG Nova Gorica sledila še petkova premiera. Obe si bo ogledal tudi avtor predstave Tommaso Santi.

V predstavi nastopajo še Branko Ličen, Helena Peršuh in Jože Hrovat. Za prevod je poskrbel Marko Sosič. Scenograf predstave je Đorđe Bjelobrk, kostumografinja pa Tanja Zorn Grželj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-prva-slovenska-uprizoritev-ljudozerskega-plesa