Glazerjeva nagrada za življenjsko delo letos igralcu Vladu Novaku

Avtor: STA

Glazerjevo nagrado za življenjsko delo bo letos prejel igralec Vlado Novak. Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih pa je žirija dodelila pesnici Lidiji Gačnik Gombač, umetniški direktorici Festivala Borštnikovo srečanje Alji Predan in akademskemu slikarju Jožetu Šubicu.


Vlado Novak / foto: Damjan Švarc

Glazerjeva nagrada za življenjsko delo je osrednje priznanje mesta Maribor za dosežke na področju kulture. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala nova predsednica odbora za podelitev teh nagrad Zdenka Križanič, je na razpis prispelo kar 37 predlogov z 22 predlaganimi kandidati. Od tega je bilo 15 kandidatov za Glazerjevo listino in sedem kandidatov za Glazerjevo nagrado za življenjsko delo.

Nagrado za življenjsko delo so se odločili podeliti Vladu Novaku za njegove dosežke na področju gledališke umetnosti. V mariborskem in drugih slovenskih gledališčih je doslej ustvaril preko 100 dramskih vlog, večinoma nosilnih, na filmu in televiziji pa preko 40. Njegova zadnja, najslavnejša filmska vloga je bil Pišta v filmu Petelinji zajtrk leta 2006. V svojem dolgoletnem gledališkem, filmskem in televizijskem delu je prejel številne nagrade, med drugim leta 2000 tudi Glazerjevo listino, piše v obrazložitvi.

Slovesna podelitev Glazerjevih nagrad, ki jih podeljujejo od leta 1987, bo 21. marca v Lutkovnem gledališču Maribor.

Poleg osrednje nagrade v Mariboru vsako leto podelijo tudi največ tri Glazerjeve listine za dosežke na področju kulture v zadnjih dveh ali treh letih.

Pesnica, publicistka in avtorica knjig za otroke Lidija Gačnik Gombač si je listino prislužila za pesniško zbirko Pokrajina vrtnic, s katero je po mnenju komisije pomembno prispevala k mariborskemu in slovenskemu literarnemu zemljevidu.

Glazerjevo listino prejme tudi dramaturginja, prevajalka, urednica in teatrologinja Alja Predan, ker je v sorazmerno kratkem času od prevzema vodenja osrednjega nacionalnega festivala gledališke umetnosti razvila in vzpostavila evropsko relevanten gledališki festival, ki vzpostavlja konceptualno izčiščen prostor gledališke ustvarjalnosti v Sloveniji in širšem mednarodnem prostoru.

Jožeta Šubica bodo odlikovali za projekte Devet postaj tvojega okusa, Hiša vzhajajočega sonca in Kdo tukaj drži vodo, saj je njegova likovna govorica prepoznavna in specifična v slovenskem prostoru. Nagovarja širok krog občinstva in odmeva tudi v tujini, je zapisano v obrazložitvi.

Glazerjeve nagrade so poimenovane po slovenskem pesniku Janku Glazerju, ki je večino ustvarjalnega obdobja preživel v Mariboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/glazerjeva-nagrada-za-zivljenjsko-delo-letos-igralcu-vladu-novaku