SSG konec tedna s premiero Galceranove Burundange

Avtor: STA

V mali dvorani Kulturnega doma v Trstu bo v petek premiera nove predstave Slovenskega stalnega gledališča (SSG), in sicer dela katalonskega dramatika Jordija Galcerana z naslovom Burundanga. Predpremiera dela, ki so ga včeraj predstavili v prostorih SSG v Trstu, bo v četrtek, prav tako v mali dvorani Kulturnega doma.


foto: Luca Quaia

Kot piše na spletni strani SSG, bodo tokrat na vrsti sodobni, kriminalno-komedijski zapleti najnovejšega teksta protagonista nove katalonske dramatike. Burundanga je bizarno ime droge, ki (vsaj v predstavi) človeka pripravi do tega, da govori čisto resnico.

"Pripomoček" je zelo pripraven za mlado žensko, ki je zanosila in bi se rada prepričala, da jo izbranec resnično ljubi. Droga resnično deluje in ponudi zaželeno potrditev, nepričakovano pa se prikažejo "stranski učinki" čiste in nezadržne resnice, ko protagonistka Berta na primer odkrije, da je njen partner Manel član baskovske teroristične organizacije. V vrtoglavem klopčiču dogodkov, ki jih sproži izpovedana resnica, pa je končno vendar najpomembnejša ljubezen.

Predstavo Burundanga je režirala hrvaška režiserka Nenni Delmestre, ki je že uprizorila Galceranova dela in je v preteklosti tudi že sodelovala s SSG, v predstavi pa igrajo člani ansambla SSG Tjaša Hrovat, Romeo Grebenšek, Primož Forte in Vladimir Jurc ter gostja Anja Drnovšek. Scenografijo in kostumografijo je podpisala Lina Vengoechea, besedilo pa je v slovenščino prevedla Marjeta Drobnič.

Tako četrtkova predpremiera kot petkova premiera se bosta začeli ob 20.30, v obeh primerih pa bodo odprli razstavi. Tako bo v četrtek predstavi sledil tako imenovani "art-party" s predstavitvijo kolektivnega projekta sodobne umetnosti XXII-L'assopuntoniente (za dvojezičen uvod bosta poskrbela igralca Claudio Piuca in Luka Cimprič, bend Iboga Vision pa bo poskrbel za glasbo v živo).

v petek pa bodo pred premiero ob 19.30 odprli razstavo Dušana Šarotarja z naslovom Duše, ki je nastala v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor in v sodelovanju s centrom judovske kulture Sinagoge Maribor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ssg-konec-tedna-s-premiero-galceranove-burundange