Mini teater najuspešnejši v pridobivanju evropskih sredstev

Avtor: Mini teater

Mini teater pod vodstvom direktorja Roberta Waltla je s svojim že devetim evropskim projektom kot eden izmed le treh uspešnih prijaviteljev iz Slovenije pridobil razpisna EU sredstva iz programa Kultura za vodenje projekta Eksperimentalna gledališka akademija.


foto: Miha Fras

Projekt bo mladim umetnikom omogočil intenzivno delo z vrhunskimi režiserji, kostumografi, scenografi in tudi tehničnim osebjem v priznanih institucijah. Delavnice, ki se bodo odvijale med projektom, pa bodo predstavljale dodaten motor inovativnosti. 

Mini teater tako vpet v 4 aktualne evropske projekte
Po uspešnem vodenju projektov PUPPET NOMAD ACADEMY 1 (v okviru katerega so nastale predstave Sneguljčica, Pepelka, Ali baba in štirideset razbojnikov za otroke ter Noč čisto na robu gozdov in Ma and Al za odraslo občinstvo) in PUPPET NOMAD ACADEMY 2 (v okviru katerega so nastale predstave Pekarna Mišmaš v slovenščini ter tudi hrvaščini in ruščini, Troglavi zmaj in princeske ter Na vrtu sebičnega velikana za otroke ter Bartleby, pisar, Splendid in Tristan in Izolda za odraslo občinstvo) pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra poteka namreč že tretji veliki mednarodni projekt -  PUPPET NOMAD ACADEMY 3 v tesnem sodelovanju s soorganizatorji s Hrvaške, Belgije, Slovaške, Estonije, Srbije, Madžarske ter Bosne in Hercegovine. V okviru PNA 3 je v letošnji sezoni v režiji Roberta Waltla že nastala Zvezdica Zaspanka, konec februarja je bila premierno uprizorjena lutkovna dogodivščina Morrisona in štirje letni časi, ki je nastala kot plod slovensko-estonskega sodelovanja, Mini teater v sodelovanju s partnerju iz Srbije (Otvoreni univerzitet Subotica) že pripravlja tudi Razstavo srbskega lutkarstva v Narodnem muzeju Slovenije.

Kot soorganizator je Mini teater vpet v še dva aktualna projekta - NOMADI LEPOTE, ki v sodelovanju s priznanimi ustvarjalci (Daliborjem Martinisom, Slavenom Toljem, skupino NUMEN, Ivano Radenović, Ano Savić Gecan, Aleksandrom Denićem, Sinišo Ilićem in vizualnim tandemom son:DA) mladim študentom scenografije iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Estonije in Madžarske omogoča priložnost pridobivanja izkušenj in vpetost v ustvarjanje na področju scenografije in vizualne umetnosti v gledališču. Kot partner pa je Mini teater vpet tudi v projekt spodbujanja mobilnosti in izobraževanja, GRUNDTVIG, v katerega so poleg Mini teatra vključeni tudi Theatre&Publics asbl iz Belgije, RECTUS CENTRUM s Cipra, AKT-ZENT e.V. Internationales Theaterzentrum in Schloss bröllin e.V. iz Nemčije, Accademia Amieata Mutamenti in Ass cultural La MaMa Umbria International iz Italije ter PER-THEATER-FORMANCE iz Grčije.

Z uspešnim pridobivanjem sredstev povezan tudi nov začetek Mini teatra
Z evropskim projektom je povezan tudi povsem nov začetek Mini teatra, ko je s pomočjo nepovratnih sredstev v okviru FINANČNEGA MEHANIZMA EGP in NORVEŠKEGA FINANČNEGA MEHANIZMA (pri gradnji so pomagali tudi donatorji, sponzorji in Mestna občina Ljubljana), do takrat dotrajana in zapuščena meščanska hiša na Križevniški ulici 1 postala Mini teater - čudovito adaptiran center za sodobno gledališko umetnost. Ob podpori Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma pa je Mini teater izpeljal tudi mednarodni projekt Koledovanje in koledniški običaji. Že v letih 2010 in 2011 je Mini teater sodeloval tudi pri projektu LEVČEK (BABY LION), inovativnem in ustvarjalnem projektu, ki je prepletal ples, glasbo in umetnost potujočih romskih in nomadskih družin.

Z novim projektom prihajajo v Mini teater in Slovenijo vrhunski režiserji
V 28. februarja 2013 s strani evropske komisije EU Culture odobrenem, potrjenem in izbranem projektu EKSPERIMENTALNA GLEDALIŠKA AKADEMIJA bo sodelovalo 10 vrhunskih režiserjev iz eminentnih institucij (Mini teater iz Slovenije, Estonsko državno gledališče iz Talina, Dječje pozorište lutaka iz Bosne in Hercegovine, Gradsko kazalište lutaka iz Splita na Hrvaškem, Novo kazalište Zagreb s Hrvaške in Maladype Szinhaz iz Budimpešte na Madžarskem).

V projekt bodo vpeti direktor Mini teatra Robert Waltl, režiser predstav Pekarna Mišmaš, Zvezdica Zaspanka, Sapramiška 2 - Sapramišja sreča in Palčica, če navedemo le nekaj zadnjih, umetniški vodja Mini teatra in prejemnik nagrade Prešernovega sklada 2012, Ivica Buljan, režiser Mini teatrovih predstav Macbeth po Shekespearu, Ma and Al, V samoti bombaževih polj, če naštejemo le novejše, madžarski režiser Zoltán Balázs, ki je v prejšnji sezoni v Mini teatru režiral Tristana in Izoldo in češki režiser Marek Bečka, slovenskemu občinstvu dobro znan po humornih preoblekah Mizice, pogrni se, Obutega Mačka in Sneguljčice - s slednjo je Mini teater prejel že dva mednarodna Grand Prixa, dve nagradi za režijo in dve igralski nagradi.

Poleg umetnikov iz navedenih gledališč pa bosta v projektu sodelovala tudi režiserja Pascal Rambert iz Francije, direktor Théatre de Gennevilliers iz Pariza in eden najpomembnejših francoskih umetnikov nasploh, ter Miloš Lolić iz Srbije, s čigar predstavo Bartleby, pisar je Mini teater na 46. Festivalu Borštnikovo srečanje prejel veliko nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti, nagrado za adaptacijo besedila, pod katero se je podpisal Miloš Lolić, nagrado za oblikovanje zvoka Luke Ivanovića, Igor Samobor pa je za vlogo Bartlebyja prejel Borštnikovo nagrado za najboljšo moško igro.

“Mladi režiserji imajo po zaključku šolanja sicer vsa teoretična znanja, nimajo pa izkušenj, obenem pa so jim vrata evropskih gledališč praktično zaprta. Uveljavljajo se lahko samo postopoma in večinoma le v svojem domačem okolju. Zato bomo mladim v državah, v katerih se bo projekt odvijal, omogočili stik z najboljšimi umetniki in jih tako izučili metodologije, s projektom pa bodo pridobili dragocene mednarodne izkušnje in znanja ter poglobljeno spoznali način dela priznanih umetnikov,” je povedal direktor Mini teatra, Robert Waltl, ki ima v vodenju in koordinaciji evropskih projektov že zavidljive dolgoletne izkušnje. “S projektom bomo kroženje znanj, metodologij in pristopov dosegli in zagotovili ne samo med posameznimi državami, temveč predvsem med mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav,” je dodal. “Tako ocenjujemo, da bomo sodelovanje z umetniki iz drugih držav lahko omogočili vsaj 60 mladim umetnikom in tako pripomogli k večji mobilnosti umetnikov znotraj EU držav in držav kandidatk za članstvo ter umetnikov iz Bosne in Hercegovine.”

Umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Češke, Francije, Srbije in Estonije bodo svoje znanje prenašali na mlade, ki so zaključili šolanje na Hrvaškem, Madžarskem, v Bosni in Herzegovini ter Estoniji. Skupina mladih režiserjev bo pridobila dragocene mednarodne izkušnje, rezultat skupnega dela pa bo predstava, ki si jo bo ogledal širok krog publike v državi, v kateri bo nastajala. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-najuspesnejsi-v-pridobivanju-evropskih-sredstev