V Lutkovno gledališče Maribor prihaja Vitez železnega srca

Avtor: STA

Lutkovno gledališče Maribor bo 14. marca premierno uprizorilo predstavo z naslovom Vitez železnega srca, ki je plod sodelovanja umetnikov iz Slovenije in Hrvaške. Čeprav gre za večinoma žensko ekipo, predstava po besedah dramaturginje Ane Đokić ne želi biti "ženska", ampak v prvi vrsti govori o osamljenosti, ki je skupna obema spoloma.


foto: Boštjan Lah

"Vsi smo osamljeni, zaprti v svoje oklepe," je na včerajšnji novinarski konferenci v Mariboru povedala Đokićeva, ki je tudi avtorica besedila za predstavo. Kot je dejala, je zgodbo najprej napisala kot slikanico in pri otrocih in starših naletela na zelo dober odziv. V Sloveniji je bila že uprizorjena kot radijska igra.

Đokićeva se s pisanjem proze in dramatike ukvarja že 25 let. V LGM gostuje prvič, sodeluje pa z režiserko Svetlano Patafta, s katero sta pred leti sodelovali že v Zagrebu.

Vitez železnega srca je zgodba o dveh otrocih Vitezu in Princesi, ki pa sta drugačna od upodobljenih v klasičnih pravljicah. "Vitez, obseden s samim seboj in z nekakšnim nevidnim sovražnikom, nikoli ne sname oklepa in se ne sooči sam s seboj. Ko njegov oklep zarjavi, gre v akcijo princesa in ga reši," je pojasnila Đokićeva.

A bolj kot emancipacija žensk ustvarjalce predstave zanima drugo sporočilo predstave, to je človeška osamljenost, potreba po prijateljstvu in igri. "Pri delu z otroki opažam, da otroci danes komunicirajo le virtualno, manjka pa jim neposredna komunikacija," je pojasnila režiserka.

Viteza na odru upodablja Barbara Jamšek, kar daje predstavi še en "ženski" pečat. Princesa Eleonora je Aja Kobe, glasba je delo Boštjana Narata. Avtorica likovne podobe je zagrebška akademska kiparka Ana Horvat, ki jo navdihuje predvsem animirani film, sceno pa sta oblikovala Branko Caserman in Lucijan Jošt.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovno-gledalisce-maribor-prihaja-vitez-zeleznega-srca