Dan žena tokrat na drugačen način

Avtor: Mesto žensk

V Ljubljani bo med 1. in 9. marcem potekal projekt »Herstory of Bra and Knife: Performing Political Violence Against Women«, ki ga organizira Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk. V osmih dneh se bodo v Ljubljani tako zvrstile delavnice, okrogle mize in javna predstavitev v Gledališču Glej 8. marca, ki bo sklenila dogajanje, posvečeno preprečevanju nasilja s pomočjo angažiranih gledaliških tehnik.


foto SXC/Kiwi Steph

Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk bo v Ljubljano med 1. in 9. marcem 2013 umestilo projekt »Herstory of Bra and Knife: Performing Political Violence Against Women«. Slednji je namenjen opolnomočenju udeležencev, ki jih sestavljajo žrtve političnega nasilja, raziskovalci, imigranti, socialni delavci, ipd.. Poleg različnih, za javnost odprtih dogodkov (okrogle mize, predavanja, razstave), bodo udeleženci o tematiki političnega nasilja govorili tudi v okviru delavnic, ki bodo potekale pod vodstvom Nene Močnik in Ane Rokvić-Pinterić. Slednji bosta pri svojem delu uporabljali aplikativno dramo, s pomočjo katere bodo udeleženci predstavili končno produkcijo. Aplikativna drama sestoji iz pedagoških, terapevtkih in raziskovalnih metodologij, ki temeljijo na družbeni akciji in aktivizmu, tematsko pa je sorodna kulturnim študijam in antropologiji, saj ne preizprašuje fiktivnih ali zgodovinsko in kulturno oddaljenih ali celo izmišljenih fenomenov, pač pa se ukvarja s aktualnimi družbeno-političnimi vprašanji posameznikov, skupine ali celotne družbe. Sklepni dogodek bo tako predstavljala javna predstavitev delavnic 8. marca na Dan žena v Gledališču Glej, ki bo pozornost preusmerila na vsakodnevno realnost nekaj sto milijonov žensk po celem svetu.

Del projekta bo preko javnih diskusij in okroglih miz odprt tudi za zainteresirane obiskovalce. Gostje dogodkov bodo dr. Svetlana Slapšak, katere predavanje bo tudi uradno pričelo projekt, na okrogli mizi bodo o nasilju nad ženskami spregovorili novinar Boštjan Videmšek, Vesna Kesić (Center za ženske žrtve vojne Zagreb in Iniciativa žensko sodišče), Jovana Mihajlović Trbovc (Mirovni inštitut), Aida Hadžiahmetović (Slovenska filantropija). Med dogodki velja izpostaviti tudi javno predstavitev gledaliških delavnic, ki se uporabljajo kot terapevtsko vzvod pri delu z žrtvami nasilja, ter fotografsko razstavo Mance Juvan.

Povezava: Urnik dogodkov in več informacij

***
Nena Močnik, 1986, mlada raziskovalka na Fakulteti za družbene vede, se raziskovalno ukvarja z raznolikimi diskriminatornimi praksami in konfliktnimi kulturami, multikulturalizmom, družbenim izključevanjem in političnim nasiljem. Kot pedagoginja s pomočjo različnih interkativnih metod že peto leto poučuje v programih neformalnega učenja. Je režiserka in avtorica treh gledaliških predstav, v letu 2013 pa štipendistka hamburške akademije D&F, kjer razvija program učenja multikulturnosti in nenasilja s pomočjo gledališke pedagogike.

Ana Rokvić Pinterič, rojena 1982, se je z metodo srečala pred enajstimi leti. Svoje znanje na področju različnih gledaliških metod je pridobivala pri številnih priznanih mentorjih po Sloveniji in tujini. Od leta 2000 je delala kot režiserka, pedagoginja in igralka v različnih društvih in ustanovah. Je ustanoviteljica gledališke skupine Grad Teater, s katerim so osem let organizirali tudi festival gledališča, glasbe in plesa Le Soleil. Leta 2008 je z neformalno gledališko skupino Jemo zenf teater pripravila predstavo Forum Teatra z naslovom "Mehki č".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dan-zena-tokrat-na-drugacen-nacin