Natečaj za idejno zasnovo spomenika žrtvam izbrisa

Avtor: PGK

Izbrisani so izbrisani. Jih ni. Ne obstajajo. Nihče se jih ne spominja. V Prešernovem gledališču Kranj pa so se odločili, da spremenijo tok pozabe v pomnjenje. Objavljamo natečaj za najboljšo zamisel spomenika žrtvam izbrisanih.


Prešernovo gledališče Kranj razpisuje natečaj za idejno zasnovo spomenika žrtvam izbrisa v Sloveniji. Izbrana idejna zasnova bo uresničena kot scenski element v predstavi 25.671, kot predlog za postavitev spomenika pa jo bodo poslali tudi Vladi Republike Slovenije in lokalnim oblastem v večjih slovenskih mestih.

Naj spomnimo, da je Republika Slovenija leta 1992 iz registra stalnega prebivalstva izbrisala 25.671 oseb. Čeprav so ti ljudje ostali brez kakršnegakoli pravnega statusa, Slovenija niti po enaindvajsetih letih ni sprejela nobene sistemske rešitve za njihove težave niti jim ni namenila ustrezne materialne in nematerialne odškodnine za to, kar jim je z izbrisom naredila. Poleg tega še do danes ni sprejela resolucije, s katero bi potrdila, da je država izbrisanim kršila človekove pravice.

Prešernovo gledališče Kranj se je za to akcijo odločilo v želji, da izbrisanih in njihovih usod ne bi pozabili, bila pa naj bi tudi opomin, da se takšno sistematično kršenje človekovih pravic s strani države ne bi ponovilo.

Spomenik izbrisanim bo postavljen v okviru projekta 25.671, ki ga režira Oliver Frljić in ki bo premierno uprizorjen 21. marca 2013.

Natečaj za idejno zasnovo traja do vključno 4. marca 2013. Predloge pošljite na naslov Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj (z oznako »Spomenik izbrisanim«) ali po elektronski pošti: pgk@pgk.si.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/natecaj-za-idejno-zasnovo-spomenika-zrtvam-izbrisa