Gibanica letos ponovno v Ljubljani

Avtor: STA

Letošnja šesta edicija slovenske sodobnoplesne platforme Gibanica se po lanski turneji po Sloveniji ponovno seli v Ljubljano. Letošnja Gibanica bo enajst plesnih predstav, tri okrogle mize, dvodnevno delavnico in fotografsko razstavo med 21. in 23. februarjem ponudila na sedmih prizoriščih.


Dvojnik / foto Madster

"Predvsem pa bo letošnji festival, na katerem bodo prvič podeljene tudi stanovske nagrade in nagrada strokovne žirije, ponudil prostor za druženje in srečevanje med akterji in občinstvom ter prostor estetskega užitka ob sodobnem plesu," je na današnji novinarski konferenci pojasnil član umetniškega odbora Gibanice Goran Bogdanovski.

Na zaključni prireditvi 23. februarja bodo podelili 13 nagrad v 11 kategorijah, med drugim prvo stanovsko nagrado Ksenije Hribar, ki jo bo podelilo Društvo za sodobni ples. Poleg stalnice festivala, nagrade občinstva, bodo letos podelili tudi nagrado po izboru mednarodne strokovne žirije.

Plesne predstave, ki si jih bodo obiskovalci lahko ogledali v Cankarjevem domu, Španskih borcih, Plesnem Teatru Ljubljana, Stari mestni elektrarni ter na Stritarjevi ulici, so letos razdeljene v uradni in dodatni program. Uradni program povezuje dela, ki na različne načine raziskujejo gib in formo. "Gib in forma predstavljata izhodišče, ki ustvarja zelo raznolike poetike," je dejala selektorica Pia Brezavšček, ki sta se ji ob snovanju programa pridružila še Mateja Mateja Bučar in Klaus Ludwig.

V sklopu uradnega programa si bodo lahko obiskovalci ogledali osem predstav, ki jih bo uvedla predstava Dvojnik Snježane Premuš, zaokrožila pa predstava Sočasno Matije Ferlina. Poleg tega bodo organizatorji na prostem postavili predstavo Neavtorizirano Kolektiva Federacija.

V sklopu dodatnega programa pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tri predstave, ki ne sodijo v rdečo nit glavnega programa, vendar pa so zaradi vsaka svoje kvalitete izstopale, je dejala Bučarjeva.

"Za glavni program bi lahko rekli, da imajo mogoče kakšno šibko točko, vendar pa so uspele zaobjeti celoto, pri dodatnem programu pa velja ravno obratno - predstave so uspele v partikularnostih, imajo določene presežke, so pa manj izrazite v svoji celoti," je pojasnila izbor.

Poleg predstav bodo med festivalom organizirali tri okrogle mize, ki bodo potekale v atriju ZRC SAZU. "Pogovori se večinoma ne dotikajo kulturnih politik, kar se nam zdi v tem trenutku zelo primerno," je dejal član umetniškega odbora Rok Vevar, ki je pogovore tudi zasnoval.

Okrogle mize bodo raziskovale problematiko založništva na področju sodobnega plesa, avtonomne plesne prakse ter umetniške kolektive v plesu in scenskih umetnostih skozi čas. Vse tri mize bodo imele kratek uvod s preglednim referatom o dani problematiki.

Dvodnevno delavnico z naslovom Bond, James Bond v kulturi ali "Kdo bo koga poklical" bo vodil letošnji selektor Ludwig, ki prihaja iz Belgije. Delavnica se bo ukvarjala z vprašanji odnosa med producenti in umetniki v Sloveniji.

Poleg tega bo Gibanica ponudila fotografsko razstavo Mihe Frasa Kot da nihče ne gleda II ter video knjižnico Roka Vevarja, ki je v zadnjih letih zbral plesne filme, posnetke predstav, dokumentarne filme o plesnih umetnikih ter gradiva, ki so povezana s sodobnim plesom.

Večerna druženja vseh obiskovalcev Gibanice, ki so jo med ostalimi omogočili ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Mestna občina Ljubljana ter ministrstvo za pravosodje in javno upravo, bodo potekala v kavarni SEM.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gibanica-letos-ponovno-v-ljubljani