Šest let spletnega portala SiGledal

Avtor: SiGledal

Spletni portal SiGledal v petek, 8. februarja, na dan slovenskega kulturnega praznika, praznuje šesto obletnico delovanja.


Polde Bibič ob ustanovitvi portala 8. februarja 2007 recitira Zdravljico.

Igralec Polde Bibič je ob nastanku portala zapisal, da je bil portal za promoviranje uprizoritvene umetnosti ne le zaželen, ampak tudi nujen: »Vendar ne mislim na količinsko promocijo, marveč predvsem na pomembno vsebinsko predstavitev naših gledaliških ustvarjalcev. Posebej gledališču bo dobrodošlo. Saj je doslej bilo in je še vedno nekam odrinjeno. Šolski pouk se mu izogiba. Morda pa bo SiGledal šolnike prepričal, da je treba nekaj vedeti tudi o preteklem gledališču, ne samo o literaturi, vojnah ...«.

Portal so leta 2007 ustanovili Samo M. Strelec, Tamara Matevc in Gregor Matevc. Prva tri leta je deloval na entuziastični pogon izjemne energije številnih prostovoljcev, brez katerih ne bi zaživel v današnji podobi, ko portal sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, njegov nosilec je zavod Novi Zato., mesečno pa ga obišče okoli 15.000 posameznikov, predvsem iz Slovenije, Hrvaške, Srbije in Italije.

Portal SiGledal je namenjen vsem, ki se z uprizoritveno umetnostjo srečujejo kot gledalci, ustvarjalci ali strokovni delavci. Zgrajen je iz štirih delov: Info točka prinaša aktualne informacije o dogajanju na slovenskih odrih, Wiki je spletna enciklopedija slovenskega gledališča, ki jo gradijo uporabniki, Repertoar je podatkovna baza o preteklih profesionalnih in polprofesionalnih produkcijah, ki nastaja v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem, Digitalne zbirke in razstave pa raziskovalcem in ljubiteljem omogočajo dostop do izbranih gradiv Slovenskega gledališkega muzeja, arhivov slovenskih gledališč ter tematskih e-razstav.

V okviru svojega četrtega segmenta je portal SiGledal leta 2010 v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem izvedel pilotski projekt Digitalnih zbirk, ko je digitaliziral celotno gradivo, povezano z uprizoritvami dram Rudija Šeliga. Fotografije s predstav, članki iz medijev, gledališki listi in nekaj filmov so bili digitalizirani in shranjeni ob upoštevanju vseh smernic za dolgotrajno hranjenje digitalnega gradiva, prek nacionalnega agregatorja e-vsebin pa objavljeni tudi na Europeani. Projekt sta lani dopolnili še dve virtualni razstavi, ki sta opozorili na moč medija za promoviranje, arhiviranje in ohranjanje kulturne dediščine. Prva e-razstava je bila posvečena kostumografinji Alenki Bartl, nastala je v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem (kustosinja razstave je Tea Rogelj), sledila pa ji je še zato.jevska razstava Rojevanje gledališča na Ptuju. Vnovič.

Zadnja novost na portalu je vzpostavitev imenika povezav na različne spletne strani s področja uprizoritvenih umetnosti. V imeniku lahko obiskovalec portala poišče povezave na spletne strani domačih producentov, festivalov, spletnih servisov in informacijskih portalov, mrežnih in podpornih organizacij, stanovskih združenj, tiskane periodike in založništva, organizacij, ki ponujajo formalno in neformalno izobraževanje na področju uprizoritvenih umetnosti, ter povezave na tuje portale za uprizoritveno umetnost. Imenik bodo ustvarjalci portala sproti dopolnjevali in redno ažurirali, ta hip pa je v fazi pregleda s strani v imenik uvrščenih organizacij.

Zavod Novi Zato. razvija tudi programsko aplikacijo Ifigenija – nacionalno gledališkoinformacijsko aplikacijo, ki bo vzpostavljena v vseh največjih gledaliških hišah. Obsegala bo tri module (predprodukcija, produkcija in postprodukcija) in nudila orodja za poslovno, vsebinsko in programsko načrtovanje dela gledališč.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sest-let-spletnega-portala-sigledal