Poslavljajo se že 5. Bobri

Avtor: SMG

Na pustno soboto, 9. februarja, se bo ob 17.00 v Centru urbane kulture Kino Šiška z Velikim kosovirskim koncertom, ki ga pripravljata Lutkovno gledališče Ljubljana in Kino Šiška, končal 5. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki je bil letos v znamenju glasbe.


foto Janez Pukšič

Kosovirji, ki imajo rjav, mehak kožuh in prebivajo v žlicah, na katerih rastejo paradižniki, so na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana premierno zaživeli leta 2000 v režiji Barbare Hieng Samobor. Leto kasneje so zapeli tudi na Velikem kosovirskem koncertu, in pesmi z njega še danes sodijo med najbolj kakovostno glasbeno ponudbo za najmlajše. Po dvanajstih letih se ljubki kosmatinci vračajo na glasbeni oder. Poleg drugih zemeljskih bitij vseh sort (goske, snežne sove, malega Cepetala, Strašnika, smejalne rožice, coprnice Zofke, Ščeperja in številnih drugih) se jim bodo na velikem pustnem koncertu pridružili pevci in glasbeniki, ki bodo »kosovirsko« sklenili 5. Bobre. Pesmi in glasbo za Veliki kosovirski koncert sta prispevala Svetlana Makarovič in Jani Golob, nastopili bodo igralci Martina Maurič Lazar, Brane Vižintin, Miha Arh, Asja Kahrimanović, Iuna Ornik, Katja Povše, Ana Vipotnik ter glasbeniki Blaž Celarec, Jelena Ždrale, Drago Ivanuša, Luka Ropret in Nino de Gleria.

Na letošnjih Bobrih, ki so potekali vse od sobote, 26. januarja, so otroci in njihovi spremljevalci lahko obiskali triindvajset glasbenih prireditev in triinštirideset gledaliških predstav, si ogledali štirinajst filmov in se udeležili kar sedeminštiridesetih delavnic s področja likovne in drugih umetnosti. Za festival je bilo na voljo 15.307 brezplačnih vstopnic.

Tudi letos so Bobri obiskovalcem omogočili, da so pokukali v zakulisje umetniškega ustvarjanja in se na številnih delavnicah, ki so sledile predstavam, koncertom in drugim dogodkom, z umetniki in kulturo seznanili še nekoliko pobliže ter tudi sami postali ustvarjalci.

Poleg festivalske programske knjižice je stalni spremljevalec Bobrov postal tudi Bobrov dnevnik, ki ga je pripravil Kinodvor, letos pa se mu je pridružila še slikanica Bober Bor, ki sta jo skupaj ustvarila Andrej Rozman Roza in Zvonko Čoh, izdala pa Mladinska knjiga.

Bobri so otroke seznanili z različnimi umetniškimi zvrstmi, stkali mnoga nova prijateljstva in zopet povezali otroke, pa tudi številne zavode in druge organizacije, ki se ukvarjajo s kulturo za najmlajše. Letošnje Bobre je pripravilo kar osemintrideset kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani, bobrovske prireditve pa so potekale na devetindvajsetih prizoriščih v prestolnici.

Bobri pa ne bodo ostali le za vrati prizorišč in ustanov, temveč bodo prav na zadnji dan festivala preplavili tudi osrednje ljubljanske ulice. Ljubljana bo namreč v soboto, 9. februarja 2013, v znamenju Zmajevega karnevala! Osrednji del Zmajevega karnevala bo pustna povorka, ki bo ob 11. uri krenila z Brega (Novi trg) čez Čevljarski most na Mestni trg, po Stritarjevi ulici prek Tromostovja na Prešernov trg in od tam na Kongresni trg. Otroški del povorke se bo začel ob 12. uri. V povorki bodo med drugim nastopile značilne maske iz poganskega ljudskega izročila, kot so kurenti, laufarji, morostarji in druge.

Prirediteljica festivala (Mestna občina Ljubljana), izvršni producent (Slovensko mladinsko gledališče) ter drugi sodelujoče ustanove so s potekom letošnjih Bobrov zelo zadovoljni, po vtisih nasmejanih otrok, staršev, vzgojiteljev in mentorjev sodeč, je festival uspel in navdušil številne male in velike kulturnike.

Veselimo se že 6. Bobrov; s čim bodo obarvani ti, pa naj ostane še skrivnost.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poslavljajo-se-ze-5-bobri