Recital Prešernove poezije v organizaciji Združenja dramskih umetnikov

Avtor: ZDUS

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) tudi letos pripravlja tradicionalni recital Prešernove poezije ob Slovenskem kulturnem prazniku.


Foto vir: ZDUS, A.Je.

Članice in člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije - dramske igralke in igralci iz domala vseh slovenskih poklicnih gledaliških hiš, samostojni dramski ustvarjalci in študentje AGRFT – bodo v petek, 8. februarja točno opoldne na ljubljanskem Prešernovem trgu s poezijo počastili letošnji kulturni praznik. Študentje dramske igre in gledališke režije pa bodo pripravil priložnostni performans. Med nastopajočimi igralci bodo naši vrhunski dramski umetniki ovenčani z najvišjimi državnimi priznanji. Recital se bo tudi letos pričel (in končal) z nepogrešljivo Zdravljico.

Recital Prešernove poezije je nastal pred 27. leti na pobudo upravnega odbora Združenja dramskih umetnikov Slovenije kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. Recital je bil odgovor in protest zoper namere nekdanjih politikov, da na področju nekdanje skupne države naredijo enotno kulturno ministrstvo ter tako zmanjšajo moč naše slovenske besede in državotvorne drže. Danes, po 27. letih, je naša slovenska kultura in umetnost spet v rokah politikov … Zato bodo dramski umetniki recitirali pesmi Franceta Prešerna ob vsakem vremenu tja do 14h.

Pesmi Franceta Prešerna in slovenske gledališke umetnike bo moč slišati tudi preko valov 1. programa nacionalnega radia in radia Kaos.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/recital-presernove-poezije-v-organizaciji-zdruzenja-dramskih-umetnikov