Plesna Vesna 6 - Švedska rezidenca

Avtor: Center kulture Španski borci

Jutri, 5. februarja ob 20. uri, napovedujemo že 6. edicijo celoletnega festivala Plesna Vesna.


Odvečni gib / foto Csaba Mezaros

Tokratna edicija Plesne Vesne, skozi vse leto razpredenega festivala, ki prikazuje pregled sveže, mlade produkcije evropskih sodobnih uprizoritvenih umetnosti, prijavljene na razpis mreže Aerowaves, bo predstavila »Švedsko rezidenco«: dve prodorni predstavi, ki sta nastajali na Švedskem.  

Kratka predstava tandema mladih švedskih ustvarjalk govori o želji po pripadnosti skupini, ki je v koliziji z željo biti poseben in edinstven. Govori o presežku ambicij in pomanjkanju osredotočenosti. O neodločnosti in o poskusu obvladovanja številnih izbir, ki so nam na voljo v vsakem trenutku. Ter o predstavljanju negotovosti kot vrline. Kratki duet se navdihuje v različnih zvrsteh plesa, gledališča in cirkusa, ter jih strne v 9-minutni nastop. Brez odvečnih tehničnih ali scenskih pomagal plesalki ostaneta na odru sami in ranljivi. Sami, vendar skupaj.

Videli boste telo. Toda pozabili boste, da je telo to, kar gledate.

V Berlinu živeča mlada korejska umetnica Howool Baek, ki je s svojo virtuoznostjo pretanjenih gibov že navdušila občinstvo v Španskih borcih, bo predstavila nadaljevanje svojega dela, ki ga označujejo za avtorsko raziskovanje drobnih telesnih gibov in njihovih pomenov.

Baekova v prostoru, ki ga uokvirja njeno lastno telo, oblikuje pretanjene, fine gibe rok in stopal ter ob obstretu svetlobe ustvarja mnoštvo podob. Ob amorfnih likih se nam zazdi, da ne gledamo več ženskega telesa, ampak nezemeljski organizem. Predstava radikalno spreminja gledalčevo zaznavo in dojemanje telesa; prek številnih asociacij, ki jih dobi ob virtuoznih detajlih, telo ugledamo v povsem novi luči. Vsaka predstava je drugačna, celotna prostorska postavitev se prilagaja lokaciji. V predstavi, ki jo je avtorica ustvarjala v okviru rezidenčnega programa na Švedskem in tudi v Španskih borcih, bo uporabila tudi pretočni video, ki bo v realnem času beležil in prikazoval najdrobnejše gibe in premike mišic, posneti zvoki telesa pa bodo ustvarjali ritmično strukturo in eksperimentalni zvok.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-vesna-6-svedska-rezidenca