Novomeški APT letos s štirimi lastnimi predstavami

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo v letošnji gledališki sezoni pripravil štiri lastne produkcije. Pri teh se bodo naslonili na dela piscev in mislecev Eduarda Bassa, Slavoja Žižka, Eugena Ionescuja in Fernanda Pessoe, njihova rdeča nit pa se navezuje na misel Rose Luxemburg, da je svoboda svoboda tistega, ki misli drugače.


foto Rasto Božič/STA

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Novem mestu povedal ravnatelj APT Matjaž Berger, bodo aprila najprej izvedli družinsko oziroma gledališko predstavo za otroke, ki sta jo njena snovalca in režiserja Matjaž Pograjc ter Blažka Müller Pograjc zastavila po knjigi Nepremagljiva enajsterica češkega pisatelja Eduarda Bassa. Osrednja tema predstave bodo pozitivni učinki športa, ki se v zadnjem času spreminjajo v svoje nasprotje, je dodal.

Maja bo v soorganizaciji Studia humanitatis sledila uprizoritev besedila Jezik, ideologija, Slovenci Slavoja Žižka. Njen režiser bo Berger, omenjene Žižkove knjige pa se bo lotil kot besedila, ki zagrabi fenomen slovenstva oziroma v določenem smislu fenomen gospodarja in hlapca. Hkrati bodo v APT priredili simpozij z naslovom, Kako so Slovenci postali pridni in kako bo, če bodo pridni tudi ostali, je povedal režiser.

APT bo v oktobru nadaljeval s predstavo Morilec brez razloga, ki bo nastala po enako naslovljenem delu romunskega pisca Eugena Ionescuja v sodelovanju s kolektivom Beton Ltd.. Ta v gledališki raziskavi navedenega besedila vidi ključ za razumevanje, kako lahko družba iz vsakogar ustvari morilca, je nadaljeval Berger.

Tekoče gledališko leto bodo v APT sklenili z mednarodno in večmedijsko produkcijo Knjiga nespokoja, ki jo bo po enako naslovljenem delu portugalskega avtorja Fernanda Pessoe režirala hrvaška režiserka Lenka Udovički. Omenjena predstava v koprodukciji APT in Ulysees Theatra bo prinesla svetovno premiero tega besedila, je pristavil.

Po Bergerjevih besedah bodo poleg navedene temeljne produkcije v APT letos za družbo Krka pripravili še podelitev letnih Krkinih nagrad, v okviru sodelovanja s sečoveljskimi solinami pa bodo izvedli projekt Cum grano salis, ki ga bodo v več jezikih uprizorili v sečoveljskih solnih termah.

V okviru Art kina APT, ki je začel delovati nedavno, bodo mesečno pripravili po eno projekcijo, na kateri se bodo obiskovalci pogovarjali tudi z ustvarjalci predvajanih filmov, je še povedal Berger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novomeski-apt-letos-s-stirimi-lastnimi-predstavami