V MGL drevi 200. ponovitev Gavranove komedije Vse o ženskah

Avtor: STA

Na Mali sceni Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) bodo drevi 200. uprizorili komedijo hrvaškega dramatika Mira Gavrana Vse o ženskah. Predstava je premiero doživela 15. januarja 2005. Režiserka Barbara Hieng Samobor je dejala, da so z igralkami v predstavo vložile veliko dela, kar je po njenem mnenju botrovalo njeni uspešnosti.


foto Simon Stojko Falk

Hieng Samoborova, ki je sicer direktorica in umetniška vodja MGL, je dodala, da jim je uspelo "dokaj preprostemu besedilu vdihniti veliko ženske modrosti".

Predstavo Vse o ženskah si je na odru MGL ter na gostovanjih ogledalo že skoraj 30.000 gledalcev. "Številka bi bila še večja, če predstave ne bi dvakrat zamrznili za celotno sezono, ker sta na svet prišla dva fantka. Tako, da smo bile v teh sedmih letih aktivne samo pet let," je še pojasnila režiserka.

V komediji, za katero je besedilo prevedla Alenka Klabus Vesel, igrajo Karin Komljanec, Jette Ostan Vejrup in Bernarda Oman. Vživele so se v dobre in malo manj dobre prijateljice, posesivne in požrtvovalne matere, hvaležne in nehvaležne hčere, ljubeče in sovražne sestre, zveste in nezveste žene, preračunljive in opeharjene ljubice, užaloščene in poskočne vdove, zakrknjene samske ženske, iskrene in zahrbtne sodelavke ter bolj ali manj spretne karieristke.

Ob zadnji obnovitvi se je Hieng Samoborova odločila, da predstavo tudi prenovi in delno spremeni, ker so se "nekatere bolj rafinirane stvari vsebinsko transponirale". Poleg tega je režiserka priredila tudi originalno scenografijo Andreja Erjavca, ansambel pa je posodobil kostumografijo Alana Hranitelja.

Prva slovenska uprizoritev Gavranove komedije prinaša precej drzno in samosvojo interpretacijo 15 ženskih vlog, ki jih obdajajo številni detajli, kot leitmotiv pa se kaže velika čustvena ženska energija. Ta je lahko razdiralna, še večkrat pa je ustvarjalna in gonilna življenjska sila.

Leta 1961 rojeni Miro Gavran velja za najbolj igranega avtorja v Evropi, uprizoritve njegovih besedil so praviloma uspešnice. Njegova dela, tako dramska kot prozna, so bila prevedena v 35 jezikov. Njegove predstave, ki si jih je ogledalo že več kot dva milijona gledalcev, so po svetu doživele že več kot 200 premier, v Bratislavi pa so mu posvetili tudi gledališki festival.

Na sporedu MGL bo predstava še 5. in 28. februarja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-drevi-200-ponovitev-gavranove-komedije-vse-o-zenskah