Stavki javnega sektorja se pridružujejo tudi zaposleni v kulturi

Avtor: STA

Današnji stavki javnega sektorja se pridružuje tudi precejšen del javnih zavodov na področju kulture. Tako bodo vrata vseh ali le nekaterih svojih enot zaprle knjižnice, prav tako so v nekaterih gledališčih odpovedali predstave. Vrata bodo za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije.


Kot je povedal glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj, je bila stavka izglasovana v 30 zavodih s področja kulture, v katerih so zaposleni organizirani v sindikatu Sviz. Stavko po besedah tajnika glavnega odbora sindikata Glosa Mitje Šuštarja podpira tudi dobra polovica zaposlenih v kulturi, ki so člani Glose. V 120 zavodih na področju kulture ima Glosa okrog 3600 članov. Članstvo je po Šuštarjevih besedah zelo heterogeno, zato dobra polovica stavko izrazito podpira, pri slabi polovici so naleteli na bolj mlačen odziv, nikjer pa stavki ne nasprotujejo.

V Cankarjevem domu (CD) vodstvo prepušča odločitev o udeležbi v stavki vsakemu sodelavcu oz. sindikalni organizaciji. Glede na to, da je bila za drevi že lani načrtovana peta ponovitev opere Leteči Holandec, sta se vodstvi CD in SNG Opera in balet Ljubljana odločili, da predstavo premakneta na kasnejši datum, je pojasnil generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik. Predsednik sindikata v CD Blaž Verdir pa je povedal, da se sindikat CD ne pridružuje stavki, zaposleni, ki se bodo želeli pridružiti stavki, pa imajo vso pravico, da se je udeležijo.

Zaposleni v Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) so se, kot so sporočili iz gledališča, zaradi nemotenih priprav na premiero odločili, da ne bodo stavkali. Predstava Lalanit, ki je na sporedu v sredo, pa vseeno odpade zaradi stavke zunanjih sodelavcev LGL. V SNG Nova Gorica so zaradi stavke preložili predstavo Bogastvo, ki bo morala biti na malem odru, se pa za stavko niso odločili v SNG Drama Ljubljana. V Slovenski filharmoniji bodo sicer dopoldansko vajo imeli, a bo ta krajša, saj se pridružujejo stavki.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/stavki-javnega-sektorja-se-pridruzujejo-tudi-zaposleni-v-kulturi