Mojster in Margareta v režiji Janusza Kice

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 25. januarja 2013, v Stari dvorani premierno uprizorila dramo Mojster in Margareta po znamenitem romanu Mihaila Bulgakova in v režiji Janusza Kice.


Foto: Tiberiu Marta

S satiričnim romanom Mojster in Margareta se je dramatik, pripovednik in zdravnik Mihail Bulgakov (1891–1940) zapisal v svetovni literarni vrh. Bulgakov je v romanu nazorno prikazal, da gre v vseh obdobjih človeštva za faustovsko igro med politiko in umetnostjo.

Mojstra in Margareto režira Janusz Kica, mariborskemu občinstvu dobro znani režiser, ki vedno znova navdušuje z mojstrsko dodelanimi režijami: »Mislim, da se redko dobi priložnost ukvarjati se s tako zapletenim in večplastnim materialom ob sodelovanju s tako velikim ansamblom. Takšne priložnosti je treba izkoristiti, ker so lahko zelo inspirativne,« je povedal za gledališki list in dodal: »Na oder poskušam prenesti idejo romana, njegovo atmosfero in kontekst, v katerem je nastal.«

»Redko se zgodi, da tekst ali predloga ponuja neko perspektivo, da te prisiljuje ukvarjati se z nečim, kar bi jaz poimenoval etika – etika je termin, ki je postal v življenju in v naši realnosti zelo redek. Mojster in Margareta je roman visoke etike, ukvarja se z vprašanjem dostojanstva, z vprašanjem pravičnosti v ustvarjanju, z vprašanjem integritete umetnika ali človeka nasploh. In to vse na nek zelo intrigantski način; seveda se ukvarja tudi z vprašanjem ljubezni – roman se sprašuje, kaj pravzaprav je ljubezen,« pravi režiser Janusz Kica.

»Eden od razlogov, zakaj dramatizacijo romana Bulgakova poskušam narediti v Mariboru, je gotovo predan, čudovit ansambel, za katerega sem prepričan, da bo stal za tem projektom.«

Roman je dramatiziral Goran Ferčec, ki je tudi dramaturg uprizoritve, prevajalka dramatizacije je Metka Damjan, scenografijo podpisujeta Ivana Radenović in Numen, kostumograf je Alan Hranitelj, skladatelj Arturo Annecchino, koreografinja je Valentina Turcu, lektor Janez Bostič, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, oblikovalka maske Mirjana Djordjević, pri snemanju glasbe je sodeloval Bojan Hinteregger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mojster-in-margareta-v-reziji-janusza-kice