V CD domišljijski beg s francoskimi gledališčniki MidiMinuit

Avtor: STA

Francoska gledališka skupina Compagnie MidiMinuit bo drevi ob 20. uri s predstavo Pade noč... avtorja in režiserja Guillaumea Vincenta gostovala v Cankarjevem domu (CD). Vincent je po besedah organizatorjev ustvaril igro, ki deluje kot scenarij za film, in jo postavil v en sam prostor - hotelsko sobo, kjer se križajo in prepletajo tri zgodbe.


foto Arhiv CD

Vincent navdih za predstavo, ki gledalca popelje v svet, v katerem sta resničnost in domišljija tesno prepletena, v katerem se preteklost in sedanjost ponekod zlijeta, išče pri filmskih umetnikih, kot so Ingmar Bergman, Robert Bresson, Luis Bunuel in Rainer Werner Fassbinder.

Delo predstavlja domišljijski beg v igri s preobrati dogodkov, ki se opirajo na dramski okvir, posut z majhnimi kamenčki, po katerih občinstvo sledi dogajanju podobno, kakor otroci vstopajo v pravljice, so zapisali v CD.

Vincent o predstavi razmišlja: "Ta predstava je nekaj med ludizmom in neke vrste B-produkcijo, z ozračjem pravljice. Dogaja se 'za zaprtimi vrati', komorna igra, zgodba dveh sester in očeta, poroke in ločitve, ljubezni in sovraštva - za šest igralcev in deset oseb".

Predstava v francoščini, ki jo bodo spremljali slovenski nadnapisi, je nastala v sodelovanju s Festivalom v Avignonu, narodnim gledališčem Pariz - La Colline in Bouffes du Nord.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-domisljijski-beg-s-francoskimi-gledaliscniki-midiminuit