Fjodor Mihajlovič Dostojevski Idiot v režiji Ivana Popovskega

Avtor: SNG MB

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v ponedeljek, 14., in v torek, 15. januarja 2013, gostovalo gledališče Zagrebačko kazalište mladih z nagrajeno predstavo Idiot po istoimenskem romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskega v dramatizaciji in režiji Ivana Popovskega.


Foto: Arhiv SNG Maribor/ZKM

Tematika enega najbolj znanih del svetovne literature je v dialogu z našim turbulentnim časom, hkrati pa opisuje vse tisto, kar odhaja in odmira. Predstava povezuje dve dobi in izpostavlja obsesivne teme, ki so jima skupne.

Uprizoritev ene največjih mojstrovin zlate dobe ruske književnosti odlikujejo izvrstna dramatizacija in učinkovita organizacija scenskega prostora ter odmerjeno izmenjavanje komornih in dramsko potenciranih ansambelskih prizorov, še posebej več posameznih igralskih stvaritev. Žirija 27. Gavellinih večerov je pohvalila najvišje standarde v inscenaciji prozne predloge in uprizoritvi namenila nagrado dr. Branka Gavelle za najboljšo predstavo.

V Idiotu igrajo Frano Mašković, Nina Violić, Milivoj Beader, Goran Bogdan, Nataša Dorčić, Maro Martinović, Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Hrvojka Begović, Jadranka Đokić, Damir Šaban, Zoran Čubrilo, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Urša Raukar, Filip Nola, Katarina Bistrović Darvaš, Dora Polić Vitez, Rajko Bundalo in Jasmin Telalović.

Idiota je v hrvaščino prevedla Irena Lukšić, dramaturgija in priredba besedila sta delo Ivana Popovskega, scenografinja je Nina Bačun, kostumografinja Doris Kristić, odrski gib je oblikovala Jelena Vukmirica Makovičić, svetlobo pa Marinko Maričić in Ivan Popovski.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/fjodor-mihajlovic-dostojevski-idiot-v-reziji-ivana-popovskega