V Velenju bodo predstavili plesni projekt He, he, helium

Avtor: STA

Hiša kulture Celje in Festival Velenje bosta skupaj predstavila mednarodni plesni projekt He, he, helium, katerega koproducenti so The Kirov Dance Company, sarajevsko združenje srečna družina in nizozemski ISFTH Foundation. Projekt je zasnovan na istoimenski pesmi mlade sarajevske pesnice Adise Bašić, so sporočili iz Hiše kulture Celje.



Simbolika minljivosti in očarljivosti balona polnjenega s helijem je projektni sinonim za nekdanjo skupno državo in osnova za koreografijo mednarodno priznanega makedonskega plesalca in koreografa Igorja Kirova. Ta bo s štirimi plesalci iz Hrvaške, Slovenije in Italije ter orkestrom Hiše kulture Celje poustvaril zgodbo o popotovanju po postjugoslovanskem kulturnem prostoru. Pomemben del projekta predstavlja tudi avtorska glasba slovensko-makedonskega skladatelja in klarinetista Gorana Bojčevskega.

Umetniški del projekta se bo začel 14. januarja, ko bodo v Velenje pripotovali plesalci in Kirov, ki bodo pripravljali predstavo, ki bo krstno uprizorjena 2. marca v Domu kulture Velenje. Izbor mesta za realizacijo velikopoteznega mednarodnega sodelovanja, kot so zapisali v Hiši kulture Celje, ni naključen, saj je središče Šaleške doline in vzpon mesta Velenje zaznamovan s preteklostjo nekdanje Jugoslavije, ki je tudi po propadu države v procesu tranzicije našlo samoniklo pot, ki preteklo uspešno združuje s trdno vizijo urbane prihodnosti.

Pobudnica projekta je celjska baletnica Mojca Majcen, ki bo pri projektu tudi aktivno sodelovala kot plesalka in producentka. Plešejo še Petra Valentič s Hrvaške ter italijanska baletnika Armando Disanto in Maurizio Giunti. Dramaturška zasnova je v rokah znanega sarajevskega gledališkega para - Zorana in Mirjane Lešić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-velenju-bodo-predstavili-plesni-projekt-he-he-helium