Za v.d. ravnateljice ljubljanske opernobaletne hiše Nuška Smolič

Avtor: STA

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je za v.d. ravnateljice ljubljanske opernobaletne hiše 14. decembra imenovalo vodjo finančno-računovodske službe SNG Opera in Balet Ljubljana Nuško Smolič. Ravnatelj ljubljanske Opere Mitja Bervar, ki je minulo sredo postal novi predsednik državnega sveta, je s tem zapustil vodenje hiše.



Smoličeva je bila za v.d. ravnateljice imenovana do imenovanja novega ravnatelja, vendar največ za obdobje enega leta. Postopki za imenovanje novega ravnatelja so v pripravi, so pojasnili v službi za odnose z javnostmi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

V ljubljanski opernobaletni hiši so bili nad tako hitrim odhodom Bervarja šokirani, saj so pred največjim dogodkom sezone, uprizoritvijo Wagnerjevega Letečega Holandca, katere premiera bo 18. januarja.

Da je funkcija predsednika državnega sveta profesionalna, je Bervar vedel, ne pa, da z izvolitvijo nemudoma nastopi delovno razmerje na novem delovnem mestu, in je s tem pravno nična njegova dosedanja pogodba o zaposlitvi z ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Ta mu nalaga šestmesečni odpovedni rok v ustanovi, ki jo je doslej vodil, je v soboto poročal Dnevnik.

Bervar je bil za predsednika državnega sveta kot predstavnik interesov za področje kulture in športa izvoljen minulo sredo, v četrtek pa mu je začelo teči tudi delovno razmerje v državnem svetu. Tako je svoje sodelavce minuli četrtek seznanil, da z istim dnem zapušča hišo.

Vodja službe za komuniciranje v ljubljanski Operi Robert Celestina je pojasnil, da je Bervar zaradi funkcije v državnem svetu, ki je poklicna, ministra Žigo Turka zaprosil za razrešitev z mesta ravnatelja SNG Opera in balet Ljubljana. Na podlagi sklepa o ustanovitvi javnega zavoda je ravnatelj lahko razrešen pred potekom mandata, če sam zahteva razrešitev, je povedal. Odstopno izjavo so na ministrstvu prejeli v petek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/za-v-d-ravnateljice-ljubljanske-opernobaletne-hise-nuska-smolic