V CD premiera predstave Okus tišine vedno odmeva Irene Tomažin

Avtor: STA

V dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma (CD) bo nocoj premiera plesno-vokalne predstave Okus tišine vedno odmeva v izvedbi Irene Tomažin. Ustvarjalka se bo skozi medija glasu in telesa lotila teme tradicije in izročila ter statusa glasu in podob, ki jih glas kot medij ustnega izročila nosi iz generacije v generacijo, so sporočili iz CD.


foto: Sabina Đogić

Okus tišine vedno odmeva je predstava, v kateri avtorica in izvajalka Tomažinova raziskuje stanja, ki jih v glas in v telo vpisuje tako zgodovinski spomin, na primer skozi izročilo petja ljudskih pesmi, kot tudi osebni spomin skozi proces socializacije glasu in telesa.

Z njej lastno senzibilnostjo bo predstavila interakcijo arhaičnih, predčloveških oziroma nepodružbljenih glasov, zvokov in šumov, ki jih lahko proizvede telo, s podobami, ki jih glas skozi nezavedno nosi iz generacije v generacijo, ter jih soočila z glasovi in gibi, ki nam jih sedanjost s svojimi vseprisotnimi tehničnimi zvoki in vibracijami na novo vpisuje v telo.

Pri tem se bodo nemalokrat razkrile tako humorne kot subverzivne vrzeli med glasom in pomenom, telesom in glasom, med javnim in zasebnim, normalnim in bizarnim, piše na spletni strani CD.

"Zgodi se, da se mi včasih hoče od same lepote pesmi nekako zmesti. Kot da bi se vroč zrak napihoval v meni ... zrak, ki bobni v prsih in me duši, dokler me ne razžene, nažene tja ven, v tišino. Včasih mi uspe krikniti prav potiho. Prav potiho in na kratko...," je zapisala Tomažinova.

Dramaturgijo predstave Okus tišine vedno odmeva podpisuje Barbara Korun, zvok Andrej Kocan in Jure Vlahovič, za njegovo oblikovanje bo poskrbel Aldo Ivančič, za tehnično vodstvo in oblikovanje luči pa Igor Remeta. Kostume za predstavo je zasnovala Tina Pavlović.

Predstava je nastala v produkciji zavoda Emanat in v sodelovanju s CD in zavodom Maska. Ponovitvi bosta v dvorani Duše Počkaj na sporedu še 9. in 10. decembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-predstave-okus-tisine-vedno-odmeva-irene-tomazin