Hrvaška letna gledališka nagrada Almi Prica za vlogo v Pandurjevi Medeji

Avtor: STA

Najboljša letošnja hrvaška gledališka igralka je Alma Prica, ki je žirijo prepričala z nastopom v Evripidovi tragediji Medeja v režiji Tomaža Pandurja. Medeja je premiero doživela na letošnjih 63. dubrovniških poletnih igrah v koprodukciji s Hrvaškim narodnim gledališčem iz Zagreba (HNK) in Pandur.Theatres.


Medeja / Foto: Aljoša Rebolj / Studio BOMBA

Alma Prica je kot Medeja prav tako navdušila na letošnjem 60. Festivalu Ljubljana v Križankah. Z Medejo so odprli tudi novo gledališko sezono v Hrvaškem narodnem gledališču (HNK) v Zagrebu.

Na sobotni podelitvi nagrad v zagrebškem HNK za najboljšo v letu 2012 razglasili predstavo "Unterstadt" osiješkega HNK. Njen režiser Zlatko Sviben je prejel tudi nacionalno gledališko nagrado za najboljšo režijo.

Po oceni strokovne žirije je bil letos najboljši hrvaški gledališki igralec Hrvoje Kečkeš kot Albin v predstavi "Krletka" satiričnega gledališča Kerempuh iz Zagreba, poročajo hrvaški mediji.

Za najboljše novo hrvaško dramsko besedilo je bil nagrajen Ivor Martinić za Moj sin le malo bolj počasi hodi v izvedbi Zagrebškega gledališča mladih (ZKM) v režiji Janusza Kice.

Najbolj uspešen muzikal je bil "Cabaret" v režiji Dore Ruždjak Podolski, ki so ga postavili v zagrebškem mestnem gledališču Komedija.

Za najboljšo plesno predstavo je obveljala "Interface" koreografinje Snježane Abramović Milković. Predstava je koprodukcija zagrebškega plesnega ansambla in ZKM.

Nagradi za življenjske dosežke v dramski igri in muzikalu sta prejela Zlatko Vitez oziroma Richard Simonelli.

Hrvaško gledališko občinstvo je minuli teden ocenilo, da je imela predstava HNK iz Zagreba, ki je nastala v koprodukciji z EPK, Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja v Pandurjevi režiji najbolj precenjeno produkcijo v gledališki sezono 2011/2012. Občinstvo je oceno podalo na poziv portala Teatar.hr.

Čeprav so nagrade portala Teatar.hr nekakšna alternativa nacionalnim gledališkim nagradam, so si bili enotni pri izbiri predstave "Unterstdat" in besedilu Moj sin le malo bolj počasi hodi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hrvaska-letna-gledaliska-nagrada-almi-prica-za-vlogo-v-pandurjevi-medeji