Pandurjeva Vojna in mir po mnenju občinstva najbolj precenjena predstava hrvaške gledališke sezone

Avtor: STA

Hrvaško gledališko občinstvo je ocenilo, da je imela predstava Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) iz Zagreba, ki je nastala v koprodukciji z EPK, Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja v režiji Tomaža Pandurja najbolj precenjeno produkcijo v gledališki sezono 2011/2012. Občinstvo je oceno podalo na poziv portala Teatar.hr.


Vojna in mir/foto Aljoša Rebolj

V igralski zasedbi je bil skoraj celoten ansambel HNK, med njimi Zrinka Cvitešič, znana tudi kot filmska igralka, ter Livio Bandurina, ki je s Pandurjem sodeloval že v času njegovega vodenja SNG Maribor. V vlogi grofice Rostove je igrala Milena Zupančič, za katero je bilo to prvo sodelovanje tako s HNK kot s Pandurjem.

Portal, specializiran za gledališko umetnost, je podelil več nagrad, priznanj in opominov za projekte v polju scenskih umetnosti. V igri so bile predstave, ki so bile na ogled med lanskim 1. septembrom in letošnjim 31. avgustom. O nagradah je s svojimi elektronskimi glasovi odločalo zgolj občinstvo.

Na četrtkovi prireditvi v zagrebški Tvornici kulture so za predstavo leta razglasili "Unterstadt" osiješkega HNK v režiji Zlatka Svibena. Ivor Martinić je bil nagrajen za najboljše novo dramsko besedilo z naslovom Moj sin le malo bolj počasi hodi, ki ga je odigralo Zagrebško gledališče mladih v režiji Janusza Kice.

Najboljši režiser je po presoji občinstva postal Matija Ferlin, najbolj sta navdušila igralca Nina Violić in Frano Mašković.

Najboljše neodvisno gledališče je postalo Triko Cirkus Teatar, najboljši festival pa opatijski Festival neodvisnih gledališč (Fen).

"Šlo je za srečanje gledaliških alternativcev, ker so na podlagi glasov občinstva do nagrad prišli nekateri novi ljudje, večinoma tisti iz zunajinstitucionalnih gledališč", je v petek ocenil Večernji list. Kot dodaja, so nagrajenci ironično primerjali nagrado portala Teater.hr s hrvaško nacionalno gledališko nagrado.

Z nagradami so opomnili tudi na težave hrvaškega gledališča, ena večjih je znižanje prispevkov za neodvisno sceno v Zagrebu za 11 milijonov kun (1,5 milijona evrov), kar so razglasili za škandal leta. Direktorica gledališča Mala scena Vitomira Lončar je postala osebnost leta prav zato, ker je opozarjala na nepravilnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandurjeva-vojna-in-mir-po-mnenju-obcinstva-najbolj-precenjena-predstava-hrvaske-gledaliske-sezone