Vabljeni na premiero predstave Zlata ptica

Avtor: Šentjakobsko gledališče

V nedeljo, 25. novembra, ob 17. 00 uri bo v Šentjakobskem gledališču premiera slovenske ljudske pravljice Zlata ptica v režiji Žige Sedmaka.


foto: Bor Slana

Predstava Zlata ptica temelji na tematiki slovenskih ljudskih pravljic Zlata ptica in Zlato jabolko.

Kljub temu, da se posamezne verzije omenjenih ljudskih pravljic glede na geografski izvor nekoliko razlikujejo, se osnovna motiva obeh pravljic tematsko ujemata in dopolnjujeta, prav tako tudi liki oziroma karakterji v njih. Skozi zgodbo treh bratov, kraljevih sinov, ki se vsak na svoj način trudijo najti tatinsko ptico, ki vsak večer s kraljeve jablane ukrade zlato jabolko, na otrokom prijazen in razumljiv način spoznavamo in odpiramo večno aktualne teme o pohlepu in skromnosti, dobrem in zlem, materialnem in duhovnem ter o človeških vrlinah, vrednotah in slabostih nasploh.

Predstava je prvenstveno namenjena otrokom od četrtega do desetega leta starosti, zaradi uprizoritvene razgibanosti in zgoraj omenjene obče človeške tematike pa bo zagotovo zanimiva tudi za nekoliko starejše "otroke" oziroma njihove starše. Še toliko bolj, ker so uprizoritve slovenskih ljudskih pravljic v današnjem času sorazmerno redke.

V predstavi nastopajo Davis Čeh, Marko Skok / Ivan Čanžek , Tomaž Urgl, Bojan Vister in Maja Eržen


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vabljeni-na-premiero-predstave-zlata-ptica