V LGL beležijo 150. ponovitev predstave Spet kosovirji!

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo ob 17. uri uprizorili predstavo za otroke Spet kosovirji!, ki je v sredo doživela 150. ponovitev. Lutkovna predstava avtorice Svetlane Makarovič v režiji Barbare Hieng Samobor je bila premierno uprizorjena leta 2000, obnovljena pa lani. Kosovir je postal eden od zaščitnih znakov LGL.


foto Arhiv LGL

V predstavi, v kateri so glavni protagonisti "mali kosovirji - zanimive živali, ki živijo v Kosoviriji", sodelujejo animatorji lutk Martina Maurič Lazar, Katja Povše k. g., Brane Vižintin, Nina Skrbinšek in Karel Brišnik, so sporočili iz LGL.

"Kosovirji imajo rjav kožuh, ki se odlikuje po izredni mehkosti. Krasi jih dolg, košat rep, ki se navadno končuje v okroglast čop. V gobčku ima kosovir šestnajst ostrih zob, s katerimi razkosava paradižnike, ki so glavna kosovirska hrana. Kosovirji so večinoma ljubke in družabne živali, ne smemo pa jih dražiti ali celo prehitro zbujati iz spanja. Takrat pobesnijo, praskajo in glasno vreščijo ter kosovikajo," je v delu Kosovirja na leteči žlici zapisala Makarovičeva.

Lutke je po zamisli in opisu Makarovičeve zasnovala Barbara Stupica. Songi za predstavo so delo Makarovičeve, glasba in aranžmaji pa Nina de Glerie.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-belezijo-150-ponovitev-predstave-spet-kosovirji