S premiero kabareta Marlene Dietrich gledališki krst Stolpa Škrlovec

Avtor: STA

Kranjsko Prešernovo gledališče je po premieri Rokovnjačev prejšnji teden že pripravljeno na novo premiero kabaretne predstave Marlene Dietrich. Uprizoritev burnega življenja legendarne hollywoodske igralke in pevke bo krstila novo prizorišče kranjskega gledališča v Stolpu Škrlovec.


foto Mare Mutić

Premiera komorne kabaretne predstave Marlene Dietrich bo zaradi manjšega števila sedežev v Stolpu Škrlovec na sporedu dva večera, to soboto in nedeljo, 1. in 2. decembra. Že na včerajšnji novinarski konferenci pa so o vsebini in podrobnostih krstne izvedbe kabareta Marlene Dietrich, katerega avtor je Nebojša Pop-Tasić, spregovorili ustvarjalci predstave.

Filmske igralke, pevke in goreče nasprotnice Hitlerja in nacizma so se v kranjskem gledališču, kjer so izvedbo pripravili v sodelovanju z gledališčem Škuc in zavodom Imaginarni, spomnili ob 20. obletnici njene smrti. Ob tej priložnosti bo v sodelovanju z Goethejevim inštitutom in Mestno knjižnico Kranj postavljena tudi razstava igralkinih fotografij, ki jih hrani Nemška kinoteka v Berlinu.

Z gledališko predstavo odpirajo teme slave, ljubezni, vojne in domovine ter se poigravajo tudi z vprašanjem igralca. "Za vsako zvezdo se skriva človek in tudi Marlene Dietrich je bila človek, ki je v garderobi pred svojim koncertom doživljala popolnoma človeške stvari in se soočala s temami, kot so vojna, izdajstvo in borba," je povedal režiser Primož Ekart.

Pojasnil je, da se v uprizoritvi osredotočajo na trenutek v garderobi, ko se mora oseba iz mesa in krvi spopasti z vsemi izpostavljenimi temami in vprašanji. Čeprav morda v nekem trenutku niti ne najde smisla, mora stopiti pred tisoče ljudi in jih zabavati.

V vlogi legendarne Marlene Dietrich se bosta preizkusili igralki Darja Reichman in Vesna Pernarčič. V predstavi igra tudi Miha Rodman. Za dramaturgijo je poskrbela Simona Hamer, za scenografijo Ana Rahela Klopčič, za kostumografijo Alan Hranitelj, lektorica je bila Maja Cerar, prevajalka songov Ksenija Vidic, pianista in korepetitorja pa Davor Herceg in Joži Šalej. Svetlobo oblikuje Drago Cerkovnik, masko pa Matej Pajntar.

S to predstavo se kot odrsko prizorišče prvič odpira tudi Stolp Škrlovc, ki ga je Mestna občina Kranj predala v upravljanje Prešernovemu gledališču. Kot je poudarila direktorica gledališča Mirjam Drnovšček, bodo prizorišče v nekdanjem kranjskem obrambnem stolpu uporabljali za svoje gledališče predstave in za manjše gostujoče predstave, v sodelovanju z Layerjevo hišo pa bodo v njem organizirali tudi dogodke intermedijske umetnosti.

Glede na postavitev scenografije za Marlene Dietrich novo prizorišče lahko hkrati sprejme le 90 gledalcev, kar pomeni, da bo predstava na sporedu večkrat kot običajno. Že samo za abonente bodo odigrali več kot 20 predstav, sodeč po velikem zanimanju zunajabonmajskega občinstva pa Drnovščkova pričakuje še vrsto ponovitev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-premiero-kabareta-marlene-dietrich-gledaliski-krst-stolpa-skrlovec