Ob sklepu Čufarjevih dnevov slavilo Šentjakobsko gledališče

Avtor: STA

Na Jesenicah so ob sklepu 25. Čufarjevih dnevov podelili nagrade žirije in občinstva. Nagrado za najboljšo igralko po izboru žirije je prejela Tatjana Malalan, za najboljšega igralca pa Žiga Sedmak. Najboljša predstava po izboru žirije in občinstva je igra Woodyja Allena Zaigraj še enkrat, Sam v izvedbi Šentjakobskega gledališča Ljubljana.



Tatjana Malalan je nagrajena za vlogo Suknarja v predstavi Burka o jezičnem dohtarju, ki jo je izvedlo Slovensko kulturno društvo Tabor iz Opčin. Vlogo opeharjenega Suknarja je Malalanova odigrala zelo domiselno in očarljivo. S temperamentom, ki je sproti vžigal iskrice njenega "terjanja in tarnanja" in z eleganco telesa, ki je polnila odrski prostor, je ustvarila polnokrven, sočen lik. Presenetljiva in občudovanja vredna je tudi njena dikcija in vedenje, kako naj prepričljivo zveni na odru verz, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Žiga Sedmak je bil nagrajen za vlogo Allana Felixa v prav tako nagrajeni predstavi Šentjakobskega gledališča Ljubljana Zaigraj še enkrat, Sam. V komediji Woodyja Allena je odigral vlogo, ki so jo v žiriji ocenili kot "neoporečno vrvohodstvo igralske kreacije". V liku filmskega kritika, nerodnega, sramežljivega, hipohondrastega in ljubezni željnega človeka, je odprl vse igralske registre, ne da bi zašel v karikaturo. Z občudovanja vredno kulturo telesa in zmožnostjo človeškega glasu je izoblikoval vlogo, ki ostane v spominu kot izvrsten gledališki dogodek, je zapisala žirija.

Predstava Zaigraj še enkrat, Sam, ki jo je režiral Dušan Mlakar, se odlikuje z duhovito postavitvijo, učinkovito scenografijo, kostumografijo, glasbo in osvetljavo. Predstava je "komedijska žlahtnina", ki navdušuje tako kot celota kot nabor detajlov. Natančen režijski relief dopolnjujeta barvita radoživost igralske sproščenosti in igrivosti, piše v obrazložitvi nagrade.

Festival, ki je potekal od 13. novembra, je letos ponudil osem tekmovalnih predstav in številne spremljevalne dogodke.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ob-sklepu-cufarjevih-dnevov-slavilo-sentjakobsko-gledalisce