Zvone Šedlbauer novi umetniški vodja Šentjakobskega gledališča

Avtor: Šentjakobsko gledališče

Novi umetniški vodja Šentjakobskega gledališča Ljubljana je postal priznani gledališki ustvarjalec, režiser in pedagog Zvone Šedlabuer. Na omenjeni funkciji je nasledil Jašo Jamnika, ki se po treh letih sodelovanja umika s tega mesta v našem najstarejšem repertoarnem ljubiteljskem gledališču.


Zvone Šedlbauer / foto Zvone Stojko, arhiv MGL

Ob svojem imenovanju je Šedlbauer izjavil, da se novih nalog v zvezi z umetniškim vodenjem Šentjakobskega gledališča loteva z veseljem, še posebej, ker se je letos upokojil in se bo novim izzivom lahko posvetil z vso vnemo in požrtvovalnostjo. Dela je več kot dovolj, tako s pripravo repertoarja za naslednjo gledališko sezono (2013/2014) kot s snovanjem pedagoškega in drugega ustvarjalnega dela znotraj gledališča.

V bogati karieri enega naših najvidneših gledaliških ustvarjalcev zadnjih desetletij se je Zvone Šedlbauer po diplomi na oddelku za gledališko in radijsko režijo na ljubljanski AGRFT leta 1972 proslavil z režijami v vseh slovenskih dramskih gledališčih, Operi SNG, lutkovnem gledališču in na Radiu Ljubljana. Je soustanovitelj gledališča Glej, veliko je sodeloval z gledališči v bivši Jugoslaviji, bil je dolgoletni profesor na ljubljanski AGRFT, predaval in režiral pa je tudi v ZDA. Za svoje delo je prejel številne nagrade med katerimi so tudi nagrada Prešernovega sklada, več Borštnikovih nagrad in Sterijeva nagrada. V Šentjakobskem gledališču Ljubljana so prepričani, da so z novim umetniškim vodjem dobili strokovnjaka, ki bo svoje bogato gledališko znanje in izkušnje lahko učinkovito prenašal na ljubiteljske gledališčnike ter s tem prispeval k nadaljnejmu razvoju in umetniški rasti tega vodilnega ljubiteljskega gledališča pri nas.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zvone-sedlbauer-novi-umetniski-vodja-sentjakobskega-gledalisca