Poziv k prijavam predstav v selekcijo 7. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Avtor: LG MB

7. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije bo predvidoma potekal med 19. in 22. septembrom 2013 v organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor in Ustanove lutkovnih ustvarjalcev.


V selekcijo nacionalnega lutkovnega festivala, ki je obenem organiziran tudi kot showcase za tuje goste, se lahko prijavijo produkcije in (tudi mednarodne) koprodukcije v izvedbi institucij, nevladnih organizacij, umetniških akademij, neformalnih skupin in posameznikov ter drugih ustvarjalcev na področju lutkovne umetnosti s sedežem v Republiki Sloveniji in zamejstvu, ki se z lutkovno umetnostjo poklicno ukvarjajo, kot tudi predstave nepoklicnih skupin in posameznikov, ki iščejo nove izrazne možnosti lutkovne umetnosti.

Namen festivala je prikaz najboljših slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh let (premierno uprizorjenih med 1. majem 2011 in 30. aprilom 2013) po izboru selektorja z namenom predstavitve umetniških presežkov na področju lutkovne ustvarjalnosti brez žanrskih in starostnih omejitev.

Selektor Bienala 2013 je Uroš Trefalt, lutkovni in filmski režiser, publicist ter dobitnik mnogih nagrad na PromaxBDA Conference, največjem mednarodnem festivalu s področja medijev in oglaševalske industrije. Deluje na Češkem, v Veliki Britaniji, Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji.

Prijavnici za 7. bienale lutkovnih ustvarjalcev obvezno priložite:
•    kratko informacijo o gledališču oziroma skupini
•    predstavitev uprizoritve z navedkom sodelujočih in datuma premiere (gledališki list, programska knjižica)
•    DVD posnetek celotne predstave
•    4 kakovostne fotografije (na CD)
•    informacijo o možnih terminih ogledov predstav

Prvi krog ogledov bo selektor praviloma izvedel preko DVD posnetkov, a mora imeti tudi možnost neposrednega ogleda vseh prijavljenih uprizoritev v obdobju selekcije. Brezplačne vstopnice za selektorski ogled prijavljenih predstav morajo zagotoviti producenti.

Prijave na festival pošljite na naslov: Lutkovno gledališče Maribor (za Bienale), Vojašniški trg 2 A, 2000 Maribor do 31. decembra 2012.

Selekcija se zaključi 30. aprila 2013. O izboru bodo ustvarjalci obveščeni do 15. maja 2013.

Selektor bo izbral od 8 do 10 predstav v tekmovalni program in od 4 do 5 predstav v spremljevalni program Bienala.

Prijavljene predstave morajo tehnično ustrezati možnostim uprizarjanja na prizoriščih Lutkovnega gledališča Maribor.

Festival ne bo odkupil izbranih predstav. Organizator povrne izbranim skupinam minimalne potne stroške in izvajalcem zagotovi namestitev v času festivala.

Dodatne informacije in obrazce za prijavo dobite na spletnih straneh www.lg-mb.si in www.ulu.si ter na e-naslovih info@lg-mb.si in info@ulu.si.

Vabimo vas k sodelovanju in vas lepo pozdravljamo.


Silvan Omerzu, predsednik strokovnega odbora, in Mojca Redjko, predsednica organizacijskega odbora


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/poziv-k-prijavam-predstav-v-selekcijo-7-bienala-lutkovnih-ustvarjalcev-slovenije