Začetek sezone SSG z igro Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja

Avtor: STA

Slovensko stalno gledališče (SSG) v Trstu sezono 2012/2013 pričenja s krstno izvedbo dela Vinka Möderndorferja Vaje za tesnobo v režiji Jake Andreja Vojevca. Igra v kratkih in zgovornih prizorih predstavlja novodobni neoliberalni vsakdanjik, v katerem ljudje lovijo svoja življenja in prihodnost med krutostjo in banalnostjo ter željo po odrešitvi.


foto: Žiga Koritnik

Kot še piše v brošuri, ki jo je SSG izdalo ob predstavitvi letošnje abonmajske sezone, je v igri Vaje za tesnobo predstavljena široka panorama današnje stvarnosti in sveta, v katerem je vse kupljivo, v posameznih likih pa bodo gledalci zlahka prepoznali svoje bližnje ali same sebe.

Igra je vezana na realnost, stvari v predstavi pa se gibljejo med realnostjo in fikcijo, medtem ko je ključnega pomena prav vaja, okoli katere se vse vrti. Gre torej za vaje za tesnobo, ki jo doživljamo vsak dan.

Möderndorferjeva drama Vaje za tesnobo je lani prejela Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Avtor je na novinarski konferenci v Kulturnem domu v Trstu izrazil veselje, da bo do praizvedbe igre prišlo prav v Trstu in da jo režira Vojevec, ki se je že poprej soočil z nekaterimi njegovimi besedili. Vojevec podpisuje tudi scenografijo in glasbeno opremo uprizoritve.

Zadovoljstvo nad premiero sta izrazili tudi umetniška vodja SSG Diana Koloini in predsednica SSG Maja Lapornik. Slednja se premiere veseli kljub kriznim časom, ki jih preživlja tržaško gledališče, kateremu je, kot je poročal Radio Trst A, deželna uprava Furlanije Julijske krajine črtala že napovedan denarni priliv.

V predstavi nastopajo Romeo Grebenšek, Tina Gunzek, Lara Komar, Franko Korošec, Vladimir Jurc, Maja Blagovič, Primož Forte, Tjaša Hrovat, Alen Kermac in Marko Škabar. Za kostume je poskrbela Branka Pavlič kot korepetitorka, kot "vocal coach" pa je pri uprizoritvi sodelovala Irena Tomažin.

Prva uprizoritev predstave je bila v petek, 9. novembra, slavnostna premiera pa je napovedana za 16. november, ob 110-letnici ustanovitve Slovenskega dramatičnega društva v Trstu, v znamenju katere poteka letošnja sezona tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacetek-sezone-ssg-z-igro-vaje-za-tesnobo-vinka-moderndorferja