Minister Turk čestital dobitniku Borštnikovega prstana Samoborju

Avtor: STA

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je čestital letošnjemu dobitniku Borštnikovega prstana igralcu Igorju Samoborju. Borštnikov prstan ocenjuje kot poklon Samoborjevemu ustvarjalnemu delu, s katerim tudi druge "navdaja z ustvarjalnim nemirom in umetniško energijo". Nagrajencu je čestital tudi premier Janez Janša.

Turk je Samoborju v čestitki ob prejemu ene najvišjih nagrad na področju gledališke umetnosti, zaželel "še veliko navdiha in ljubezni do dela", so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Janša pa je v čestitki Samoborju med drugim zapisal, da je prejeta nagrada dokaz, da so se mnogi liki, ki jih je slovenski igralec uprizarjal v svoji dolgoletni karieri, globoko vtisnili v spomin vseh gledalcev in zasedli pomembna mesta v prostoru slovenske gledališke umetnosti in s tem tudi slovenske kulturne zgodovine nasploh, je zapisano na spletni strani kabineta predsednika vlade.

Ob tem je Janša dobitniku Borštnikovega prstana zaželel, "da bi njegova kreativnost še naprej odzvanjala s slovenskih gledaliških odrov, ki so tudi z njegovo pomočjo že od nekdaj postavljali gledališko umetnost v Sloveniji na zavidljivo visoko raven".

Nagrado je Samobor prejel na petkovi slovesnosti ob sklepu 47. Festivala Borštnikovo srečanje. V utemeljitvi nagrade Borštnikov prstan za leto 2012 je poudarjeno, da je umetnost igre, katere visok svečenik je že dolgo Samobor, v tem, da se igralec lahko prelevi, "transponira", prevede v dramski lik, ki je narejen izključno iz besed. Če je pri tem prisotna še bolj ali manj razvidna psihologija, mu je to le v (dodatno) pomoč, nikakor pa ni pogoj, brez katerega igralcu ne bi bilo moč oživiti lika.

Samobor, ki je dolgoletni član SNG Drama Ljubljana, Borštnikov prstan razume kot "potrditev za tisto, kar je bilo, in velikanski izziv za tisto, kar še ima priti".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/minister-turk-cestital-dobitniku-borstnikovega-prstana-samoborju