Drama Dvom odpira več kot samo eno vprašanje

Avtor: PGK

V soboto, 27. oktobra bodo v Prešernovem gledališču premierno uprizorili dramo ameriškega dramatika, filmskega scenarista in režiserja Johna Patricka Shanleya: Dvom.


foto Mare Mutić

To bo prva slovenska uprizoritev dela, ki je prejelo številne ugledne nagrade, med njimi naj omenimo vsaj Pulitzerjevo nagrado, ter nagradi obie in tony. Dramo je avtor sam priredil za film (z Meryl Streep v glavni vlogi) in ga tudi posnel ter prejel več nominacij za oskarja.

Dvom prikazuje spor med odprtim, liberalnim duhovnikov očetom Flynnom, ki ga igra Borut Veselko in konzervativno, strogo ravnateljico katoliške šole v Bronxu sestro Alojzijo, ki jo igra Vesna Jevnikar. Ta posumi, da se je duhovnik, ki poučuje tudi telovadbo, enemu od učencev približal na nesprejemljiv način. V svojo igro sumničenj in manipuliranja potegneta tudi mlado sestro Jakobino (Vesna Slapar) in pretreseta predvsem njeno vero in zaupanje v ljudi. Kot mati (dozdevne) žrtve v predstavi nastopa še Maša Kagao Knez.

Ustvarjalci predstave so na novinarski konferenci povedali, da se je med študijem izkazalo, da je k tej drami mogoče pristopiti z različnih smeri. Pri drami Dvom ne gre le za enostavno zgodbo o sicer aktualni temi spolnih zlorab, pač pa tudi spregovori o izgubljenem zaupanju, o praznih sumničenjih in obsodbah brez dokazov, manipulaciji in spopadu posameznika z institucijo.

Predstavo je režiral Alen Jelen, ki je kranjsko občinstvo (na gostovanjih pa tudi gledalce iz cele Slovenije) navdušil že  z lansko postavitvijo uspešnice Daniela Glattauerja Proti severnemu vetru.
 
Ustvarjalci o predstavi
Alen Jelen (režiser): Ta drama govori o igri med prepričanjem, sumom in dvomom , govori tudi o manipulaciji pa tudi o čudnem položaju posameznika v boju proti instituciji. Slednje me je proti koncu študija začelo močno vznemirjati. Kako se zoperstaviti tako mogočni inštituciji kot  je rimskokatoliška Cerkev. Da bi nehala razmišljat tako, kot razmišlja. Jaz še danes ne verjamem, da bodo nov napotek papeža, da se začne vsak sum preiskovati, sto odstotno upoštevali. . Lepo bi bilo da predstava nagovorila v tem smislu, seveda pa bom zadovoljen če se bodo spraševali tudi o resničnosti krivde očeta Flynna.«

Marinka Poštrak (dramaturginja): »Shanley nas v Dvomu opozarja, da stvari niso nikoli enoznačne in da je treba zmeraj uporabiti določeno mero skepse, če želimo (u)videti tisto (kot sam pravi) "tiho in neizrečeno, ki se skriva pod vsakim človekom in pod sleherno družbo." Dvoboj med na videz simpatičnim in liberalnim duhovnikom Flynom in na videz konzervativno in strogo sestro Alojzijo razkriva, da videz še kako zavaja in da ljudje še zdaleč niso takšni, kot se sprva kažejo. In prav v tem je subverzivnost in družbena angažiranost tega izjemno subtilno napisanega dramskega besedila.«

Vesna Jevnikar (v vlogi sestre Alojzije): Da lahko nekoga obtožiš takih težkih stvari, moraš biti v sebi zelo trden. Ne gre samo za obrekovanje, to je huje kot obrekovanje. Pri takih obtožbah zločinskih gotovo podvomiš, ali si ravnal prav ali ne, ne glede na to, da si trdno prepričan.

Borut Veselko (v vlogi očeta Flynna): Avtor je v uvodu napisal, da je to drama o komunikaciji današnjega časa. Ta čas je čas, v katerem smo ljudje zelo hitro pripravljeni sodit. Brez dokazov in informacij, na podlagi vtisa in govoric. Mislim, da je to tudi v Sloveniji nekak splošen pojav. Zelo hitro so obsojeni politiki, zdravniki, sodniki.. in to kar na splošno. Vsakdo si jemlje pravico sodit o vsemu. Mislim, da bi ta igra, in upam, da nam bo to uspelo, morala ljudem pokazat, da bodo sami začutili, da sodijo in obsojajo na podlagi ničesar.

Vesna Slapar (v vlogi sestre Jakobine): Z moje strani gre za zgodbo o izgubljeni nedolžnosti. Sestra Jakobina je vstopila v red nepokvarjena, nedolžna, predvsem pa svetla, vedra in brez vsakršnega dvoma v avtoriteto, v dobroto ljudi, v Cerkev kot institucijo. Potem pa se ji zelo grdo zamajejo tla pod nogami in naenkrat postane nekdo, ki dvomi o vsem, in jo to izjemno razjeda.

Maša Kagao Knez (kot gostja v vlogi Gospe Muller): Igram osebo, ki je v situaciji, ki si jo težko predstavljam, saj je tako huda, da mati pristane na vse, kar bi se z njenim sinom lahko dogajalo v šoli, samo da bi ga rešila pred nasiljem njegovega očeta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-dvom-odpira-vec-kot-samo-eno-vprasanje