V Gleju ta teden festival Glej, čez mejo!

Avtor: STA

S predstavitvijo teatrološke študije "Teatar pokreta Jozefa Nadja" in pogovorom z avtorjem, srbskim teatrologom in gledališčnikom Milanom Mađarevom, se bo zvečer v gledališču Glej začel festival Glej, čez mejo!. Festival, ki je tokrat posvečen gibu, bo ponudil še tri predstave, ki izhajajo iz telesa. Vstop na festivalske prireditve je prost.


Foto: Amer Kuhinja

Teatrološka študija "Teatar pokreta Jozefa Nadja" predstavi specifičen jezik Jozefa Nadja. Delo ponuja vpogled v analizo devetih Nadjevih predstav v obdobju med letoma 1987 in 2003. Pogovor z avtorjem bo vodil umetnostni kritik Rok Vevar.

Festival se bo nadaljeval v sredo z delom "uSTAV rePUBLIKE" Katarine Đurđević in Ive Ivančice Horvat. Preplet vizualne in gibalne stvaritve hrvaških umetnic bo na oder Gleja prinesel zgodbo o malem človeku, ki bere oziroma se sooča s hrvaško ustavo. Omniprezenca odnosa med malim človekom in "veliko" ustavo je zgodba vsake demokracije, ki velikokrat koleba med smešnim smislom in tragičnim nesmislom, so zapisali v gledališču Glej.

V sklopu festivala bosta na sporedu še solo plesna predstava slovenske avtorice, ki študira koreografijo v tujini, Nine Djekić in otroška predstava Igra Dječjega kazališta Dubrava iz Zagreba. Djekićeva bo v sredo v predstavi raziskovala pojem telesa, otroška predstava v režiji Maria Kovača Igra, ki poteka brez besed, pa bo prikazala odnos med dvema prijateljema.

Glej, čez mejo! je festival, ki ga v gledališču Glej večkrat letno pripravijo z namenom predstavitve vsebin relevantnih in vsebinsko sorodnih gledališč iz tujine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gleju-ta-teden-festival-glej-cez-mejo