V Španskih borcih premiera En-Knapovega Ottetta

Avtor: STA

V Španskih borcih bodo nocoj premierno predstavili novo produkcijo zavoda En-Knap Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) v koreografiji Iztoka Kovača. Plesalci plesne skupine EnKnapGroup bodo v sodelovanju z glasbenim ansamblom Festine pod vodstvom dirigentke Žive Ploj Peršuh koreografsko dekonstruirali in na novo sestavili Oktet Stravinskega.


Foto: Andrej Lamut

Leta 1923 so 16-minutno kompozicijo Oktet Igorja Stravinskega v Parizu razumeli kot skladateljevo slabo šalo. Na premierno izvedbo, ki jo je dirigiral sam Stravinski, se je občinstvo odzvalo s splošno nejevero in neodobravanjem. Čista strukturalna kompozicija je namreč napisana za nenavadno kombinacijo pihal in trobil ter brez vsakršnih čustvenih vsebin ali pripovednih elementov. Sam Stravinski je glasbo v Oktetu opisal kot "hladno, prosojno in pikantno kot skrajno suhi šampanjec".

Kovač pa je to glasbo v predstavi Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost) koreografsko razstavil, analiziral ter nato rekonstruiral in vizualiziral. Oktet je, kot so zapisali v zavodu En-Knap, priznani slovenski koreograf "privzel, kot bi ga Stravinski po naročilu napisal prav za ples". V predstavo je poleg osmih glasbenikov in dirigentke vključil še pet plesalcev in skupino vizualnih umetnikov ter iz različnih zornih kotov raziskoval njihov odnos do izjemnega dela.

V odmev glasbenemu jeziku Stravinskega Kovač s člani mednarodne skupine EnKnapGroup Lukeom Thomasom Dunneom, Ido Hellsten, Benceom Mezeijem, Ano Štefanec in Tamasem Tuzo razvije specifičen gibalni vokabular, ki temelji na analizi partiture posameznih inštrumentov v Oktetu.

Slednjega na odru v živo izvaja zasedba slovenskih glasbenikov ansambla Festine pod vodstvom dirigentke Ploj Peršuhove. Ključno vlogo pri prostorski označitvi predstave igrajo vizualni elementi - projekcije, scenografija in svetloba, ki jih podpisujejo Kovač, Jaka Šimenc in umetniški kolektiv Komposter.

Ponovitev predstave Ottetto je napovedana za sredo, 24. oktobra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-premiera-en-knapovega-ottetta