Predstava Parkiranje pakiranje na Erjavčevi cesti v Ljubljani

Avtor: STA

Ljubljansko Društvo umetnikov (DUM) bo danes med 14. in 15. uro na Erjavčevi cesti uprizorilo urbano gibalno predstavo Parkiranje pakiranje. Predstava Mateje Bučar skuša koreografijam vsakdana zagotoviti neki minimalen okvir, zato da bi postale razvidne in berljive. Ponovitev predstave je na Erjavčevi cesti napovedana še za soboto opoldan.



Sodobna organizacija življenja je podvržena določenim potem, akcijam, vzorcem, pa tudi ponavljajočim se gestam, ki jih lahko mislimo tudi s pojmom koreografije, katerih scenariji pa nam niso povsem razvidni in jasni. Poleg Bučarjeve so predstavo Parkiranje pakiranje med drugimi soustvarile oziroma bodo v njej nastopile Nina Fajdiga, Evin Hadzialjević, Maja Kalafatić in Kaja Lorenci.

Umetnostni kritik s področja sodobnih scenskih umetnosti Rok Vevar je ob predstavi zapisal, da skuša, poleg razvidnosti in berljivosti, koreografijam vsakdana zagotoviti tudi "tisti šibki figuralni očrt, tisto gledalsko dioptrijo, ki pogojuje pretvorbo spekularnega v spektakularno". Gre za nekakšen koreografski ready-made, ki vsakdanji 'koreografski objekt' izpostavi, mu podeli naslov in se 'nanj' tudi podpiše. Ne bo nam težko ugotoviti, da smo v tej predstavi vsi nekoč že nastopali," je menil.

Svoja razmišljanja pa je ob urbani gibalni intervenciji prispevala tudi filozofinja in sociologinja Renata Salecl. V besedilu Beg možganov kot urbani Sizifov mit je zapisala, da vsakdanja aktivnost današnjega posameznika, ki je nenehno na poti, mnogokrat izgleda, kot da se pravzaprav vrti v krogu ali celo ostaja na enem mestu: "Ob vsej želji nekam potovati, zamenjati kraj, najti nove objekte, ki jih bomo vzeli s sabo, odkriti novo življenje, si težko priznamo, da je bila vsa aktivnost le maska tega, da se v resnici nič ni spremenilo. Nenehna aktivnost je novi Sizifov mit. Beg možganov pa predvsem beg znotraj možganov samih."

Kot so še sporočili iz DUM, bodo predstavo nenajavljeno uprizarjali do konca oktobra in v novembru na parkirnih površinah po vsej Ljubljani. Projekt so podprli ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter oddelek za kulturo Mestne občine Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-parkiranje-pakiranje-na-erjavcevi-cesti-v-ljubljani