Predstavitev knjig

Avtor: Viktorija Aleksovska

Prvi sklop predstavitve knjig na Festivalu je bil tematsko zelo pestro obarvan.


Foto Arhiv MGL

Predstavili smo tri knjige, in sicer Mikra theatrika avtorice Svetlane Slapšak, Dramaturgija in predstava avtoric Cathy Turner in Synne K. Berhrndt ter Zlatkarije Zlatka Šugmana. Pogovor je vodila Ksenija Repina Kramberger ob pomoči Anje Bunderla in mene, gostile pa smo urednico Petro Pogorevc in prevajalko ene izmed knjig Evo Mahkovic.

Začele smo z najslajšo knjigo, z Zlatkarijami, ki se od ostalih dveh razlikuje predvsem po formi pa tudi po vsebini. V Zlatkarijah namreč beremo Šugmanova voščila, nagovore, nastope, ki avtorja razgaljajo ne samo kot umetnika, temveč tudi kot strastnega in ljubečega človeka.

Dramaturgija in predstava je malce zahtevnejša, a vendar zelo nazorno razdeljuje, opredeljuje in definira dramaturgijo doma in v tujini, delo in vlogo dramaturga in primerjavo z ostalimi figurami pri ustvarjanju predstave. Osredotočile smo so predvsem na funkcijo dramaturga v slovenskem gledališču in na dramaturgovo dojemanje in uvrščanje samega sebe.

Mikra theatrika pa je kot zadnja predstavljena knjiga najbolj razširila naša in obzorja poslušalcev. Gre namreč za pogled na gledališče »od zunaj«, z vidika antropologije antičnih svetov in postavi sodobno gledališče na vzporednico z antičnim ter skozi primerjavo obeh razlaga bodisi antične vplive na sodobno gledališče bodisi oddaljitve od njega.

***

Bilten - informator Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentje ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, študentke mariborske Filozofske fakultete in sodelavci portala SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-knjig