Dve nagradi za SSG na festivalu Joakiminterfest

Avtor: STA

Na festivalu Joakiminterfest, ki je v Kragujevcu potekal med 7. in 15. oktobrom, je s predstavo Zlati zmaj po besedilu Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice slavilo Slovensko stalno gledališče (SSG) iz Trsta. Na festivalu je nagrado za najboljšo žensko vlogo prejela Maja Blagovič, za najboljšo moško vlogo pa Romeo Grebenšek.


foto Agnese Divo

SSG je bilo v Kragujevcu nagrajeno za večplastne umetniške presežke dveh članov stalnega ansambla tržaškega gledališča. Blagovičeva je žirijo prepričala z vlogami Vnukinje, Azijke, Mravlje in Špecerista v predstavi Zlati zmaj. V utemeljitvi izbire je pisalo: "V Zlatem zmaju je bil režijski koncept, da je igralska spretnost glavno orožje. Blagovičeva ga je suvereno obvladala s preobražanjem in kombiniranjem številnih igralskih sredstev. Blagovičeva je v malih dramskih segmentih uspela ustvariti močno odrsko prezenco."

Za vloge Deda, Azijca, Natakarice in Murna v predstavi SSG pa je slavil Grebenšek. Kot so povzeli v SSG, je žirija zapisala, da je igralec s predstavitvijo umetniške senzibilnosti na emocijskih antipodih krhkosti Murna na eni strani in onemoglosti Deda na drugi "pokazal visoko stopnjo zrelosti z alterniranjem doživetega in bolj odmaknjenega odnosa do lika".

Na 7. festivalu Joakiminterfest si je žirija ogledala 11 predstav gledališč iz Trsta, Beograda, Skopja, Zenice, Banjaluke, Zrenjanina, Tuzle, Zagreba in Novega Sada.

Nagrado za najboljšo predstavo festivala si je prislužil ansambel gledališča iz Novega Sada za uprizoritev Mara The Sad Petra Vajsa v adaptaciji in režiji Andraša Urbana. Med režiserji pa je najbolj prepričal Vladimir Milčin za uprizoritev Beckettove drame Čakajoč na Godota v izvedbi Turškega gledališka iz Skopja, so še sporočili iz SSG.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dve-nagradi-za-ssg-na-festivalu-joakiminterfest