Obeta se gradnja zunanjega avditorija v mariborskem lutkovnem gledališču

Avtor: STA

Mestna občina Maribor je julija objavila razpis za gradnjo zunanjega avditorija v Lutkovnem gledališču Maribor na Lentu. Prijavili sta se dve gradbeni podjetji, izbrano bo znano prihodnji teden, je povedal vodja občinske projektne pisarne Boris Ketiš. Avditorij bi lahko v novi podobi zaživel prihodnjo jesen.


 


Vrednost investicije je bila ocenjena na okoli 730.000 evrov, a jim je uspelo na razpisu dobiti ponudbo za izvedbo posla za 645.000 evrov. Katero podjetje bo gradilo, še ni znano. Sklep o izboru bo pravnomočen 18. oktobra, prej pa v projektni pisarni ne želijo izdati imena.

Izvajalec mora izvesti dela v šestih mesecih po podpisu pogodbe, zato naj bi bil avditorij nared proti koncu prihodnjega leta. Do konca tega leta naj bi objavili še razpis za opremo, a je vse odvisno od vsebine rebalansa občinskega proračuna.

Gradbeno dovoljenje je bilo izdano 22. februarja. Zajema dokončanje skeleta zunanjega avditorija, ureditev skladišč in sanitarij, vgradnjo opreme in izvedbo instalacijskih del.

Ureditev zunanjega avditorija h gledališču, ki so ga v nekdanjem minoritskem samostanu na Lentu odprli jeseni 2010, se financira iz evropskih sredstev. "Mestna občina Maribor ima zagotovljena sofinancerska sredstva z ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo - gre za strukturna evropska sredstva - in po pogodbi je treba dela opraviti v letu 2013," je pojasnil Ketiš. Občina mora sama poravnati 30 odstotkov stroškov, kar je izvedljivo.

Več negotovosti je pri predvideni obnovi minoritske cerkve ob lutkovnem gledališču, za katero so bila prav tako potrjena sofinancerska sredstva. Dokončanje del na tem projektu, ki je prav tako predvideno do konca leta 2013, je po besedah Ketiša odvisno od tega, ali bo občina uspela zagotoviti lastna investicijska sredstva. Skupna vrednost del znaša nekaj več kot dva milijona evrov, od tega mora prav tako 30 odstotkov zagotoviti občinska blagajna.

V omenjeni cerkvi naj bi uredili večnamensko prireditveno dvorano, še posebej prirejeno za koncerte in druge glasbene dogodke. Po nekaterih načrtih naj bi Carmina Slovenica tam odprla glasbeno gledališče.

Po besedah Ketiša je napredek tudi pri Umetnostni galeriji Maribor (UGM): "Smo v zadnji fazi dopolnitve vloge, ki smo jo posredovali ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Organ upravljanja nas je pozval k še nekaj redakcijskim dopolnitvam, ki jih bomo posredovali do konca tedna. Potem predvidevamo izdajo pozitivne odločbe s strani ministrstva, na podlagi česar bi bilo potem mogoče z ministrstvom skleniti pogodbo o sofinanciranju investicije."

Sklenitev pogodbe o sofinanciranju, za kar je država obljubila deset milijonov evrov, je predpogoj za začetek gradnje objekta na območju nekdanje tovarne Merinka, za katerega so temeljni kamen položili že oktobra lani. Nova UGM naj bi stala 15 milijonov evrov, načrtovana pa je v enotnem objektu s kulturnim središčem Maks, za katerega bo treba odšteti še 17 milijonov evrov.

Pri izgradnji osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu se medtem še vedno čaka na odločitev upravnega sodišča na pritožbo enega od lastnikov sosednje nepremičnine.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/obeta-se-gradnja-zunanjega-avditorija-v-mariborskem-lutkovnem-gledaliscu