Borštnik ostri ustvarjalnost mladih

Avtor: FBS

Maribor se bo prihodnji teden spremenil v gledališko mesto, saj bo med 16. in 26. oktobrom 2012 prizorišče največjega slovenskega gledališkega festivala. Že 47. Festival Borštnikovo srečanje bo potekal pod sloganom Ostrimo ustvarjalnost, pri čemer si nadvse želijo tudi aktivne vloge mladih.


Foto: Željko Stevanić

Na Štuku za dijake in študente brezplačno
FBS izčrpno sodeluje z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani in Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru. Študenti - prostovoljci so aktivni na vseh področjih in pomagajo tudi pri izvedbi festivala. Ljubljanski študenti se bodo v času festivala za nekaj dni preselili v Maribor, kjer bodo od 18. do 25. oktobra v prenovljeni dvorani ŠTUK predstavili produkcije iz študijskega leta 2011/2012. Naj naštejemo nekaj naslovov: Al dente, Učene pičke ali naj svet šumi, Don Juan, Zadet pravi čas ter ekspresionistične enodejanke Zaprta vrata, Ni ga ni ga in Hamlet/medij.

Na ogled bodo tudi projekcije študijskih in diplomskih filmov študentov režije, prisluhniti bo mogoče bralnim uprizoritvam 10-minutnih dram študentov dramaturgije.

Študenti bodo sodelovali še na lutkovnih delavnicah, ki jih bo vodil priznani lutkovni umetnik Noriyuki Sawa (v so-organizaciji z Lutkovnim gledališčem Maribor) in delavnici o uličnem gledališču, ki jo bosta vodila prof. Ebru Gokdag z Anatolijsken univerze v Turčiji s komentorjem Gorom Osojnikom iz gledališča Ana Monro. Vstopnice so naprodaj v ŠTUK-u po ceni 5€, za študente in dijake je vstop prost.

Mariborski študenti z Literaturo na cesti
Tretja izdaja projekta Literatura na cesti v organizaciji Študentskega sveta Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Slavističnega društva Maribor v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje prinaša šest dogajalnih dni. Izbrani dnevi so ponedeljek (15. in 22.10.), sreda (17. in 24. 10.) in petek (19. in 26. 10).

Letošnja osrednja tematska nit je mladinska literatura, posledično pa nagovor mlajšega literarnega občinstva. Gre za predstavitev šestih avtoric in avtorjev, ki so bili izbrani s pomočjo prof. dr. Dragice Haramija. Za nagovor občinstva smo izbrali obiskana mestna jedra, k organizaciji projekta pa povabili z literaturo vsestransko povezano ustvarjalko Simono Kopinšek.

Po zaključenem projektu bo izdana publikacijo, ki bo nastopajoče avtorje predstavila vsestransko, objavljene pa bodo tudi zgodbe otrok, ki bodo na ta način morda še bolj vzljubili literaturo in se že v zgodnji mladosti poistovetili z Literaturo na cesti. Mariborski študenti bodo sovodili tudi pogovore o knjižnih novitetah.

Oživimo Maribor – zapeljimo se s Festbusom
Po pozitivnih izkušnjah iz preteklosti FBS ponovno organizira festivalski avtobus oz. festbus, ki bo vozil dnevno iz Ljubljane (ob 16.30 izpred hale Tivoli) v Maribor in se približno ob 23.00 vračal v Ljubljano (s Slomškovega trga). Cena je le 5€.

Festival Borštnikovo srečanje tudi na Facebooku
Ne zamudite dogajanja tudi na Facebooku, sodelujte v nagradnih igrah in bodite prvi informirani o morebitnih spremembah programa ter drugih novostih. Všečkajte nas!
www.facebook.com/FestivalBorstnikovoSrecanje


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnik-ostri-ustvarjalnost-mladih