V Lutkovnem gledališču Maribor japonska jesen

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo v prihodnjih tednih gostili lutkarje z Japonske. V okviru sklopa Japonska jesen se bo mogoče seznaniti tako s tradicionalnim kot sodobnim japonskim lutkovnim gledališčem. Med drugim bo na sporedu predstava Ribič Taro, ki jo bo skupaj z mariborskimi lutkarji postavil na oder japonski režiser Norijuki Sava.


Avtor: Vojtěch Vavřín

Program Japonska jesen je zasnovan kot zgoščena predstavitev tradicionalnega in sodobnega japonskega lutkovnega gledališča. Oblikovan je kot "žepna" študija posameznih področij japonske lutkovne umetnosti.

"S svojo izjemno in bogato tradicijo ter pospešenim razvojem v zadnjih 50 letih predstavlja Japonska neskončen vir navdiha, s čimer omogoča ponovno vzpostavljanje razmajanih vrednot zahodne civilizacije, poudarjeno še posebno v umetnosti," so izpostavili v Lutkovnem gledališču Maribor.

Kot prvo bo v soboto gostovalo gledališče Hitomiza iz Osake s predstavo Jošicune in tisoč cvetočih češenj. Gre za odlomek iz tipične zgodbe joruri, ki govori o tragični usodi modrega generala. Omenjeno gledališče bo v Mariboru izvedlo tudi delavnico japonskih tradicionalnih lutk bunraku.

Japonski režiser Norijuki Sava, ki trenutno živi v Pragi, bo teden dni kasneje uprizoril Ninjo. Konec oktobra bo predstavil kolaž kratkih lutkovnih uprizoritev znanih svetovnih pravljic ter sodelujoče na delavnici seznanil z osnovami senčnega lutkovnega gledališča.

Obenem bo združil moči z Lutkovnim gledališčem Maribor. Po besedah direktorice gledališča Mojce Redjko se predstava Ribič Taro, ki jo bodo premierno uprizorili 2. novembra, naslanja na tradicionalno japonsko zgodbo, ki je priljubljena po vsem svetu. "Lotevamo se tradicionalnih japonskih lutkovnih tehnik, kot so uporaba bunraku lutk, mask, večmetrskih nošenih lutk, senčnega gledališča. Gre za pisano predstavo, ki govori o razumevanju časa," je pojasnila na nedavni novinarski konferenci v Mariboru.

Novembra bodo v Kinu Udarnik na ogled kratki animirani filmi Kihačira Kavamota, v Lutkovnem gledališču Maribor pa "lutkovne etude" Micura Kamidžija.

Japonska jesen sodi v okvir programa Evropske prestolnice kulture (EPK) in Kulturne ambasade Japonske. Pripravili so jo v sodelovanju z japonsko fundacijo EU-Japan Fest, ki s sredstvi velikih japonskih podjetij skrbi za kulturne izmenjave med Evropsko unijo in Japonsko ter vsako leto sodeluje na prireditvah v okviru EPK. Predsedujoči fundaciji Takaši Kavamura, sicer predsednik japonske družbe Hitachi, je prejšnji teden obiskal Slovenijo in EPK.

***
Povezava na zapis o sodelovanju z EU Japan Fest; nastavki za programsko sodelovanje sklopa Japonska jesen v angleškem jeziku (Avtorica besedila in fotografij: Mojca Redjko, direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor): http://eu-japanfest.org/n-english/n-column/2011/12/puppets_in_japan.php


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lutkovnem-gledaliscu-maribor-japonska-jesen