Odisej Gorana Stefanovskega v režiji Aleksandra Popovskega

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor v koprodukciji z Gledališčem Ulysses Brioni, GK Gavella Zagreb, Ateljejem 212 Beograd, Festivalom Sterijino pozorje Novi Sad, Srpskim narodnim pozorištem Novi Sad in Teatrom na navigatorot Skopje bo v sredo, 10. oktobra 2012 premierno uprizorila dramo Odisej avtorja Gorana Stefanovskega in v režiji Aleksandra Popovskega.


Foto: Gledališče Ulysses

Besedilo je po motivih Homerjeve Odiseje napisal Goran Stefanovski, v Makedoniji rojeni dramatik in gledališki teoretik je bil eden izmed vodilnih gledaliških osebnosti v Jugoslaviji vse do odhoda v Veliko Britanijo konec devetdesetih. Zaposlen je na Univerzi Christ Church v Canterburyju. Ukvarja se z metodologijo in teorijo pisanja dramskih besedil in scenarijev, praktičnim pisanjem dramskih besedil kot tudi z zgodovino kulture in kulturnimi politikami. Veliko piše za gledališče, televizijo in film, njegove drame in eseji so bili prevedeni in objavljeni v več jezikih.

O Odiseju je za gledališki list dejal: »Vsi na svoj način hrepenimo po nekakšnem idealnem zatočišču, po prostoru, kjer bi se lahko ustalili, bili sami na svojem, spokojni in izpolnjeni. Verjamemo, da smo takšen prostor nekoč že imeli, a smo ga izgubili in ga zdaj vztrajno poskušamo spet najti, prepričani, da nam je ta prostor obljubljen in imamo pravico do njega. Za nekoga je to zatočišče otroštvo, za drugega prva mladostniška ljubezen, za tretjega rojstni kraj. Za Odiseja je to bila Itaka. Z leti postaja to nemirno iskanje vse globlje in negotovo. Zdi se, da je vse nestabilno, razen te iluzije stabilnosti, ki nas – tako kot upanje – nikoli ne zapusti. Človeška potreba po zgodbah je nenehno hrepenenje po doseganju te iluzije, ki je še posebej močna pri tistih, ki jim je Itaka – gledališče!«

Režiser Aleksandar Popovski je za svoje delo prejel številne nagrade in priznanja, med drugim tri Sterijeve nagrade, nagradi ardalion in zlati smeh. Njegove predstave so bile igrane v Makedoniji, Srbiji, Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Veliki Britaniji, Italiji, Grčiji, Turčiji, na Danskem in Švedskem … V mariborski Drami je v sezoni 2011/2012 režiral Laclos-Hamptonova Nevarna razmerja.

Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, scenografijo podpisuje NUMEN, kostumografinja je Marita Ćopo, glasbo je prispeval Foltin. Kiparska dela sta opravila Miljenko in Ana Sekulić.

Sredini premieri v Mariboru sledita reprizi 11. in 12. oktobra. Naslednji premieri bosta 7. novembra v GDK Gavella v Zagrebu na Hrvaškem in 22. novembra 2012 v Srpskem narodnem pozorištu Novi Sad v Srbiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/odisej-gorana-stefanovskega-v-reziji-aleksandra-popovskega