Sto let od rojstva Mile Kačič: Med grenkobo in humorjem

Avtor: STA

Na današnji dan pred 100 leti se je rodila pesnica in igralka Mila Kačič (1912-2000), ki predvsem s svojo intimno poezijo ostaja navdih tako bralcem kot ustvarjalcem. Ob njeni stoletnici je založba Sanje izdala darilno knjigo Med tisoči bi te spoznala in angleški prevod. V Mali drami bo zvečer potekal spominski večer z naslovom V vsem me najdeš.


Ivanka Mežan, Štefka Drolc, Iva Zupančič / foto Alenka Pirnat

Verze Kačičeve sta za knjigo "Among the Thousands I Would Know You" prevedla Bert Pribac in David Brooks.

Kačičeve so se spomnili tudi na ZKP RTV Slovenija in izdali njene posnetke recitacij z naslovom Šla bom gola skoz pomladni dež.

Na spominskem večeru v Mali drami bodo sodelovali Ivanka Mežan, Štefka Drolc, Iva Zupančič in Sabina Kogovšek Zrnec, za glasbeni del pa bo poskrbela Katja Šulc z glasbenim triom. Šulčeva je pred štirimi leti izdala CD z uglasbeno poezijo Mile Kačič in z njim dosegla velik odmev pri poslušalcih.

Za poezijo Kačičeve je značilno, da, pogosto z grenkimi toni, a strastno, govori naravnost iz srca. "Mila je postala in ostala pesnica zaradi ljubezni," je o njej zapisal Janez Menart, in dodal, da je "ljubezen nestalna kot magnetna igla, če bi bila takšna, kot si jo vsakdo želi, najbrž ne bi postala pesnica".

Napisala je pet pesniških zbirk Neodposlana pisma, Letni časi, Spomin, Okus po grenkem in Minevanja.

Kačičeva je bila tudi članica ljubljanske Drame, kjer je v 25 letih upodobila prek 120 vlog. Pogosto je igrala humorne in prisrčno karikirane like.

Prepoznavne vloge je imela tudi pri filmih Vesna, Naš avto, To so gadi, Butnskala in Kormoran. Za vlogo v filmu To so gadi je leta 1978 na filmskem festivalu v Pulju prejela zlato areno.

O široki priljubljenosti Kačičeve priča tudi naziv Slovenka leta, ki so ji ga leta 1994 podelili bralci in bralke revija Jana, bila je tudi častna meščanka Ljubljane.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sto-let-od-rojstva-mile-kacic-med-grenkobo-in-humorjem