V Kranju premiera Kraljične na zrnu graha v produkciji Zavoda Zofka

Avtor: STA

Prešernovo gledališče v Kranju drevi ob 18. uri gosti premiero predstave za otroke Kraljična na zrnu graha v produkciji Zavoda Zofka. Predstavo odlikujejo inovativen lutkovni in igralski pristop, prefinjena glasbena oprema ter dobra mera humorja za vse generacije, so sporočili iz gledališča.


foto Miha Klemenčič

Dramatizacijo ene največjih klasik med pravljicami je po Hansu Christianu Andersenu ustvarila Kim Komljanec, ki je besedilo oblikovala v rimajoče se verze. Kim Komljanec, ki vodi Zavod Zofka, je vsestranska gledališka ustvarjalka, slovenski javnosti najbolj znana kot dramatičarka, v Sloveniji in v Veliki Britaniji pa deluje tudi kot režiserka, dramaturginja, gledališka pedagoginja in lektorica.

Režija pravljice v sveži preobleki je delo Lee Menard, ki je kot igralka in animatorka ustvarila že številne gledališke vloge, svojo ustvarjalno pot pa je usmerila v lutke. Kraljična na zrnu graha je njen tretji samostojni režijski projekt, sama pa v predstavi, za katero si je zamislila tudi scenografijo in kostumografijo, nastopa v glavni vlogi.

Štiri druge vloge v predstavi igra Gorka Berden, ki je ustvarila že številne filmske vloge in igrala v gledaliških predstavah različnih francoskih neodvisnih gledališč. Tudi avtorji glasbe Metod Banko, Asja Grauf in Miha Klemenčič se lahko pohvalijo z mednarodnimi izkušnjami, z Zavodom Zofka pa tokrat sodelujejo že tretjič.

Ljubljanski zavod za kulturne dejavnosti Zofka ustvarja različne gledališke predstave za otroke in odrasle ter deluje tudi na drugih umetniških področjih. V produkciji Kraljične na zrnu graha je sodeloval s Kulturno umetniškim društvom Baobab in v luči trenutnih težkih družbenih razmer uprizoritev začinil z optimizmom in komičnimi situacijami.

Pravljico je že v 19. stoletju napisal priznani danski avtor Hans Christian Andersen. Njegova dela so doslej doživela že številne odrske in filmske priredbe. Med njimi so poleg Kraljične na zrnu graha tudi Grdi raček, Snežna kraljica in Cesarjeva nova oblačila.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranju-premiera-kraljicne-na-zrnu-graha-v-produkciji-zavoda-zofka