Jacqueline Wilson in Skrivnosti

Avtor: Tatjana Doma

Slovensko ljudsko gledališče Celje, Jacqueline Wilson SKRIVNOSTI, režija Mateja Koležnik, premiera 5. oktober 2012.


Foto Jaka Babnik

Jacqueline Wilson
Jacqueline Wilson (1945) je ena najuspešnejših, najbolj priljubljenih in najbolj prodajanih britanskih avtoric otroške in mladinske literature. Samo v Veliki Britaniji je bilo prodanih več kot 30 milijonov izvodov njenih knjig, britanski otroci so jo proglasili za svojo najljubšo avtorico, v Independentu pa so jo poimenovali "literarna superzvezda". V BBC-jevem glasovanju so se kar 4 njene knjige (Double Act, Girls in Love, Vicky Angel, The Story of Tracy Beaker) uvrstile med 100 najbolj popularnih britanskih knjig, na seznamu 200 najbolj priljubljenih britanskih knjig pa je kar 14 njenih knjig. Leta 2004 je bila najbolj izposojana avtorica v britanskih knjižnicah.

Jacqueline Wilson si je od nekdaj želela postati pisateljica; svojo prvo knjigo je napisala, ko je bila stara devet let, kot najstnica je bila novinarka pri reviji Jackie, ki naj bi jo poimenovali prav po njej, potem pa se je popolnoma posvetila pisanju. Ena njenih najbolj slavnih in najstarejših literarnih junakinj je hudomušna deklica Tracy Beaker, ki se je prvič pojavila leta 1991 v knjigi The Story of Tracy Beaker.

Rojena je bila leta 1945 v Bathu v Veliki Britaniji. Njen oče je bil javni uslužbenec, mama pa gospodinja. Večino otroštva je preživela v Kingston upon Themes v bližini Londona, kjer je obiskovala Latchmere Primary School. Imela je zelo bogato domišljijo, zelo rada je brala in si izmišljevala zgodbe. Svoj prvi roman, ki je obsegal 18 strani, je napisala pri devetih letih. Zelo dobra je bila pri angleščini, matematika pa je ni preveč zanimala, raje je med urami matematike gledala skozi okno in si izmišljala zgodbe. Zato si je v osnovni šoli prislužila vzdevek "Jacky Daydreamer" ("Sanjačka Jacky"), ki ga je kasneje uporabila kot naslov zgodnjega obdobja v svoji avtobiografiji.

Kljub vsemu je bila dobra učenka in je šolanje nadaljevala na srednji šoli Coombe Girl's School. Šolanje je prekinila pri šestnajstih, začela se je usposabljati za tajnico. Usposabljanje je kmalu prekinila, ker se je prijavila za delo novinarke pri založbi DC Thomson pri novi dekliški reviji Jackie. Založba je 17-letnici ponudila službo potem, ko je napisala članek o šokantnem dogajanju v najstniških diskotekah. Jacqueline se je zaljubila v tiskarja Millarja Wilsona. Ko je on zamenjal službo in postal policaj, sta se preselila na jug Anglije. Leta 1965, ko je bila Jacqueline stara 19 let, sta se poročila. Njun zakon je trajal vse do leta 2004, ko jo je mož zapustil. Po ločitvi se je posvetila le še pisanju.

V mladih letih je napisala nekaj kriminalk, potem pa je začela pisati za otroke. Pri štiridesetih se je spet lotila študija in uspešno zaključila študij angleščine. Napisala je približno štirideset srednje uspešnih knjig, dokler ni leta 1991 zaslovela s knjigo The Story of Tracy Beaker.

Danes živi v vili viktorijanskega stila v naselju Kingston upon Themes, kjer ima velikansko knjižnico, ki obsega 15.000 knjig. Še vedno rada bere in prebere vsaj eno knjigo na teden kljub natrpanemu urniku. Obožuje starinske igrače in ima izbran okus za oblačila ter nakit, znana pa je po tem, da se oblači v črno in nosi velikanske srebrne uhane. Vsako jutro pred zajtrkom preplava petdeset dolžin bazena.

Njeni romani so bili večkrat prirejeni v televizijske scenarije prav zaradi delikatnih tem, ki se jih loteva, saj gre za tematike, ki niso stalnica v otroški in mladinski literaturi – mladoletne matere, posvojitev, rejništvo, ločitev, odtujenost v družinskih odnosih, duševne bolezni, nasilje v družini, zlorabe, alkoholizem, žalost, zapuščenost in osamljenost. Največkrat piše v prvi osebi z zornega kota glavne junakinje, občasno pa se poigrava z zamenjavo zornega kota pripovedi (Secrets, The Lottie Project, Little Darlings, Double Act). Njene junakinje so večinoma odraščajoče deklice, stare med osem in dvanajst let, ki se znajdejo v težavah, težko obvladujejo svoja čustva in se borijo z odraslimi ter svojo okolico. Zato je večina njenih bralcev ženskega spola. V njenih romanih srečamo množico odraslih, ki niso sposobni zadovoljiti čustvenih potreb svojih otrok in otrok ponavadi ne razumejo. Vse družine v njenih romanih imajo težave, ki jih le težko obvladujejo in rešujejo. Ponavadi gre za disfunkcionalne družine, ki svojih težav nočejo videti, kaj šele, da bi jih reševale. Wilsonova se enako prepričljivo vživi tako v otroške kot odrasle like ter zagovarja dejstvo, da noben otrok in noben odrasel ni samo dober ali slab. Z velikim razumevanjem in zelo prepričljivo slika notranje dogajanje, stiske in boje svojih otroških junakov, zelo jasno opisuje situacije, ko odrasli ne zadovoljijo potreb otrok.

Za svoje pisanje je bila nominirana in tudi velikokrat nagrajena z najuglednejšimi nagradami za otroško literaturo. Leta 2008 je prejela naziv Dame Jacqueline Wilson. Leta 2012 je postala častna članica Corpus Christi College v Cambridgeu. Je pokroviteljica dobrodelne ustanove Momentum, ki pomaga otrokom, obolelim za rakom, in njihovim družinam.

Rada pišem za vse starostne skupine, na način, ki jih lahko pripravi na to, kar se dogaja v resničnem svetu, in jim dvigne stopnjo zavedanja o številnih situacijah, ki spremenijo življenje. Želim biti njihova prijateljica.

V slovenščini je izšlo več njenih romanov: Poredne punce (Bad Girls, 1996), Zaljubljene punce (Girls In Love, 1997), Punce v solzah (Girls in Tears, 1997), Punce v stiski (Girls Under Pressure, 1998), Punce ga lomijo (Girls Out Late, 1999, ), Viki, pogrešam te (Vicky Angel, 2000), Problemi na netu (The Worry Website, 2002), Najboljši prijateljici (Best Friends, 2003), Deklica Lola Rose (Lola Rose, 2003), Punce držijo skupaj (The Diamond Girls, 2004), Učne ure ljubezni (Love Lessons, 2005), Emine želje (Clean Break, 2005), Sladkorna pena (Candyfloss, 2006), Piškotek (Cookie, 2008), Punčka iz smetnjaka (Dustbin Baby, 2011).

Skrivnosti
Napeta zgodba o dveh trinajstletnicah Skrivnosti (Secrets, 2002) je odrsko priredbo doživela leta 2008 izpod peresa Vicky Ireland, ki je pred tem dramatizirala že pet knjig Jacqueline Wilson.
Deklica Treasure živi z brezbrižno materjo, ki si zatiska oči pred dejstvom, da je njen partner nasilnež, ki se znaša nad njeno hčerko. Treasure najde oporo in prijatelja v svojem dnevniku – edinemu, ki mu lahko zaupa svoje skrbi in težave. Treasure nima najboljše prijateljice in najbolj na svetu si želi, da bi jo imela. Nekega dne, ko jo očim spet pretepe in rani, se zateče k babici, ki živi v blokovskem naselju, njen partner pa je v zaporu. Za nobeno ceno noče več domov.

India živi v premožni družini v veliki hiši. Njena mama je modna oblikovalka oblačil za otroke, obsedena je s svojim delom in zdravo prehrano. India ne najde stika z mamo in se z njo ne razume. Pravzaprav mama ne razume lastne hčerke in si nikoli ne vzame časa zanjo. Ker ni taka, kot bi si želela ona. Indijin oče se vedno bolj vdaja alkoholu in se zapleta z varuškami. Včasih ga je India oboževala, zdaj pa ne več. Oče misli, da je še vedno njegova majhna punčka, čeprav je v resnici že najstnica. Indijina družina razpada, oče in mama sta odtujena, počuti se nezaželeno in življenje ne zgleda prav nič zabavno. India ima svoj dnevnik, ki mu edinemu lahko zaupa svoje skrbi in težave. Njena najljubša junakinja je Ana Frank, ki je prav tako kot ona imela svoj dnevnik, v katerem je lahko svoje skrivnosti zaupala namišljeni prijateljici Kitty. Tudi India ima namišljeno prijateljico Kitty – svojo edino sogovornico. Nima pa najboljše prijateljice in zelo si želi, da bi jo imela.

Nekega dne se Treasure in India po naključju srečata in kljub socialnim razlikam takoj postaneta najboljši prijateljici. Ko mora Treasure pred nasilnim očimom pobegniti tudi od babice, ji India takoj priskoči na pomoč. V hiši njenih staršev ima skriti kotiček na podstrešju, kamor se lahko Treasure skrije pred očimom, kot se je njena junakinja Ana Frank skrivala pred nacisti. Deklici poveže njuna velika skrivnost in trdno prijateljstvo.

Skrivnosti so napeta in pretresljiva zgodba o dveh najstnicah, ki se znajdeta v težavah. Kljub velikim socialnim razlikam postaneta najboljši prijateljici, v težkih trenutkih si stojita ob strani. Skrivnosti so zgodba o najstnicah, ki morata zaradi neodgovornosti staršev in nasilja v družini prehitro odrasti in se le s težavo znajdeta v svetu odraslih, kljub vsemu pa jima z močno voljo in najstniško trmo uspe premagati navidez nepremostljive težave.



(Iz gledališkega lista uprizoritve)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jacqueline-wilson-in-skrivnosti